Osmaniye Mimar Odası İl Temsilciliği tarafından Dünya Mimarlık Günü dolayısıyla tören düzenlendi.
Devlet Bahçeli Meydanında düzenlenen tören, İl Temsilcisi Halise Şen’in Atatürk Anıtına çelenk sunumu ile başladı.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından burada bir konuşma yapan İl Temsilcisi Halise Şen, bu yıl ki temasısın “Katılımcı Kentsel Tasarımda Gelecek Nesillerin Yetkilendirilmesi” olarak belirlendiğini belirtti.
Bu tema ile genç mimarların kentsel planlama ve gelişimdeki rolü vurgulandığını ifade eden Şen, şunları kaydetti:
“Uluslararası Mimarlar Birliği, genç mimarları katılımcı süreçlerin parçası olmaları için teşvik ediyor; sürdürülebilir gelişim için gerekli olan taze bakış açıları ile katkı sağlamalarını talep ediyor. Dirençli kentsel ekonomilerin güçlendirilmesinin özellikle vurgulandığı temada, inovatif ve sürdürülebilir pratiklerin kentlerin büyümesinde ve iyileşmesindeki önemine dikkat çekiliyor. Dünya Mimarlık Günü’nün anahtar alt başlıkları arasında, enerji verimliliği, atık yönetimi, sürdürülebilir malzemelerin kullanımı ve tanıtımı ile sürdürülebilir hareketlilik yer alıyor. Bu çabalar, kendi kendine yetebilen, çevre dostu şehirler yaratılmasını amaçlıyor. Genç mimarların karar alım süreçlerinde vatandaş katılımını artırma, tasarım süreçlerinde katılımcılığın çoğalması, kamusal alanların bakımının ve tanıtımının yapılmasındaki rolü de önemseniyor.”
Şen, genç mimarların bu süreçlerdeki önemli katkıları hakkında ise şu ifadelere yer verdi:
“Dirençli ve sürdürülebilir kentsel çevreler şekillendirmek, Sosyal adaletin ve sürdürülebilir pratiklerin savunulması, Kentsel planlama süreçlerine katkı sağlanması, var olan yapılı çevrenin yeniden kullanımının ve canlandırılmasının tanıtılmasını ve anlaşılmasını sağlama, Döngüsel ekonomi prensiplerinin ve sürdürülebilir inşa yöntemlerinin süreçlere dahil edilmesi”
Şen, 2024 Dünya Mimarlık Gününün, bu yıl başarılı gençlik tarafından yürütülen, kentsel yaşam koşullarını iyileştiren ve toplulukları dönüştüren projeleri sergileyeceğini anımsattı.
Genç zihinleri sürece dahil ederek sürdürülebilir ve dirençli çevreler için yenilikçi fikirlere erişilebileceğini göstereceklerine inandığını dile getiren Şen, şöyle devam etti:
“Ülkemizde 119 üniversitede 131 bölümde mimarlık eğitimi yapılmaktadır. 2024-2025 yılında 5272 kontenjanla öğrenci kaydı yapılmıştır. Bu öğretim yılına kadar her yıl 7000 civarında kayıt ve yeni mezun verilmiştir. Eğitimin kalitesini artıracak çözümler üretilmelidir. Her ne kadar bu yılki tema genç mimarları katılımcı süreçlere dahil olmaya ve sürdürülebilir kalkınma için gerekli olan yeni bakış açılarına katkıda bulunmaya teşvik ediyorsa da genç mimarların yaşam standartlarını ve refahını artıracak çözümler sağlanmalıdır. Bunlar sağlanmadığı sürece genç mimarlarımızdan sürece dahil olması beklenemez. Meslek ve meslektaşlarımızın emeğini ve hakkını koruyacak şekilde sistem kurulmalı bu sistem üzerinden emeğinin karşılığını almalıdır. Biran evvel meslek odalarının etkinliği eski haline getirilmeli ve eşit şartlarda mesleki rekabet sağlanmalıdır.”