Etkinlik, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başladı.

Osmaniye Barosu Kadın, Çocuk ve Engelli Hakları Komisyonu adına konuşan Avukat Yeter Enmek, günün anlam ve önemine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Avukat Enmek, 5 Aralık 1934 tarihinin, Türkiye'de kadınlara milletvekili seçme ve seçilme hakkı tanıyan yasanın kabul edilmesinin yıldönümü olduğunu hatırlatarak, bu tarihi "kadınların toplumsal hayatta daha fazla söz sahibi olmasının temellerinin atıldığı gün" olarak nitelendirdi.

Suriyeli gencin 9 yıllık anne özlemi Suriyeli gencin 9 yıllık anne özlemi

Enmek, konuşmasında şu sözlere yer verdi: "5 Aralık 1934, sadece kadınlarımıza seçme ve seçilme hakkı tanımakla kalmamış, aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti'nin demokratikleşme sürecinde önemli bir adım atılmıştır. Bir toplumun uygarlık yolunda gösterdiği ilerleme, kadına ve gençliğe verdiği değerle doğru orantılıdır. Türkiye, kadınların seçme ve seçilme hakkını birçok gelişmiş ülkeden çok daha önce kabul etmiştir."

Avukat Enmek, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün kadın-erkek eşitliği ilkesini ilk kez ortaya koyduğunu belirterek, Atatürk’ün 1925’te Kastamonu’da yaptığı konuşmayı alıntıladı: "Toplumu kalkındırmak istiyorsak, izlememiz gereken daha emin ve daha etkili bir yol vardır. O da Türk kadınını çalışmalarımıza ortak etmek, hayatımızı onunla birlikte yürütmek, kadının, bilimsel, toplumsal ve ekonomik hayatta erkeğin ortağı, arkadaşı, yardımcısı ve koruyucusu yapma yoludur."

Bu düşüncelerle, Atatürk'ün kadınların toplumsal yaşamda eşit rol alması gerektiğine inandığını ve bu ilkelerin bugün de yaşatılması gerektiğini vurgulayan Enmek, kadınların toplumsal yaşamda daha fazla söz sahibi olması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, kadın haklarının gelişmesi için her alanda etkin rol alınması gerektiğini belirtti: "Biz kadınlar, Atatürk'ün açtığı yoldan aldığımız güçle, ülkenin geleceğini şekillendirmede daha fazla söz sahibi olmalı, siyasette, sanatta, bilimde başarılı kadınlarımızın sayısını artırarak toplumsal cinsiyet eşitliğini her alanda gerçekleştirmeliyiz."

Kadın haklarının ve eşitliğin sağlanması için daha fazla adım atılması gerektiğini dile getiren Avukat Yeter Enmek, özellikle Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Kaldırılması Sözleşmesi (CEDAW) ve Türkiye'nin bu sözleşmeye olan taahhüdü hakkında da konuştu. Enmek, kadın temsiliyetinin artırılması ve kadınların ekonomik ve sosyal hayata daha etkin katılım sağlaması için özel önlemler alınması gerektiğini vurguladı.

Dünya Kadın Hakları Günü’nde, Osmaniye’deki kadın hakları savunucuları, kadınların eşitlik mücadelesinin önündeki engellerin aşılması için kararlı bir şekilde çalışmalarına devam edeceğini bir kez daha vurguladılar.

Muhabir: BEKİR BURAK CANBOLAT