Osmaniye Cumhuriyet Başsavcılığı, 6 Şubat depremlerinde 105 kişinin hayatını kaybettiği Bilge Sitesi'ne ilişkin olarak dönemin Osmaniye Belediye Başkanı Kadir Kara ve 3 kamu görevlisi hakkında açılan davada, Kadir Kara’nın ilk ifadesi ortaya çıktı.

Ayrıca yıkılan Bilge Sitesi ile ilgili bilirkişi raporunda binanın Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik-1975 hükümlerine uygun olarak yapılmadığı kanaatine varıldığı belirtildi.

OSMANİYE’DE SICAK HAVALARDA ARAÇ BAKIM VE YAĞ DEĞİŞİMİNE DİKKAT (VİDEO) OSMANİYE’DE SICAK HAVALARDA ARAÇ BAKIM VE YAĞ DEĞİŞİMİNE DİKKAT (VİDEO)

KADİR KARA: "SUÇLAMALARI KABUL ETMİYORUM"
Kadir Kara, ifadesinde, Osmaniye'nin proje tarihinde afet bölgesi kapsamında olmadığını belirterek, "Bilge sitesi A Blok sayılı apartmanın deprem sebebiyle yıkılmasına yönelik olarak Osmaniye İlçe Belediye Başkanlığı'nda İmar Müdürü olduğu dönemde İmar Müdürü olarak, ruhsat alınması amacıyla belediyeye verilmiş olan dokümanların ve ilgi eklerinin eksiksiz olması ve ruhsat onayı için verilen bu dokümanların tam olması hasebiyle mimari ve statik projelerin tarafınca imzalandığını, Osmaniye proje tarihinde afet bölgesi kapsamında olmadığını ve kendisinin de imar müdürü olarak kontrol sorumluluğunun tamamen evrak üzerinden yapılan bir görev olduğunu, bunun dışında projenin ve yapının ilgili yönetmeliklere uygun tamamlanması noktasında sahada ve yerinde bir kontrol sorumluluğunun olmadığını, üzerine atılı suçlamayı kabul etmediğini, hakkında takipsizlik kararı verilmesini, takdir aksi yönde ise diğer şüphelilerden dosyanın tefrik edilerek soruşturmaya devam olunmasını talep ettiğini" beyan etti.

BİLİRKİŞİ RAPORUNDAKİ TESBİTLER
Bilge Sitesi ile ilgili hazırlanan Bilirkişi raporunda, “Bilge Sitesi A Blok binasının, projelendirmedeki eksiklikler, malzeme özelliklerindeki yetersizlikler, uygulama ve isçilik hataları, yapı denetimindeki yetersizlik nedeniyle yıkılmış olduğu görüşüne varılmıştır.” denildi.

MUSTAFA CANBOLAT: "ASIL SUÇLULARIN YARGILANMASI OLUMLU"
Bilge Sitesi'nde annesi ve babasını kaybeden Mustafa Canbolat, dava açılmasını olumlu karşıladığını belirtti. Canbolat, suçluların korunmuş olduğunu ve Belediye Başkanlığı görevinden sonra soruşturma açılabilen Kadir Kara ve diğer şüphelilerin cezalandırılmasını talep etti.

DAVALARIN BİRLEŞTİRİLMESİ VE YARGILAMA SÜRECİ
Mahkeme, binanın müteahhitleri ve fenni mesullerinin yargılandığı dava dosyası ile Kara ve diğer kamu görevlilerinin bulunduğu dava dosyasını birleştirdi. Kara ve diğer şüpheliler, "bilinçli taksirle birden fazla insanın ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan yargılanacak ve duruşmaları 16 Ekim 2024 tarihinde yapılacak. 

Editör: Ali Cihangir