OSMANİYE'DE TUMED FAALİYETLERİNE BAŞLADI OSMANİYE'DE TUMED FAALİYETLERİNE BAŞLADI

Osmaniye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Devrim Murat Aksoy, enflasyon muhasebesinin yıllık olarak yapılması gerektiğini belirtti.
Aksoy, yaptığı açıklamada, bu durumun işletmelerin mali tablolarını gerçeğe daha uygun hale getirmek için kullanılmasının doğru olduğunu ancak bunun vergisel etkisinin olmaması ve geçici vergi dönemlerinde uygulanmaması gerektiğini aktardı.
Bu uygulamanın vergi adaletini tamamen bozan ve Türk Ticaret Kanunu ve Vergi Usul Kanuna aykırı bir uygulama olduğuna dikkat çeken Aksoy, şunları kaydetti:
“Enflasyon nedeniyle mali tablolar güncellendiğinde, bazı işletmeler daha fazla vergi ödemek zorunda kalabiliyor. Bu da zaten enflasyonla mücadele eden işletmeler için ek bir maliyet yaratıyor, KOBİ’ler başta olmak üzere işletmeler faaliyetlerini sürdürmekte zorlanıyor. Neticede istihdam, üretim ve ticaret kaybına yol açan bu durum aslında ülke ekonomisine vergi geliri yerine uzun vadede büyük kayıplar yaratacaktır. Yatırımı tamamen durduracak bir uygulamadır. Enflasyon Muhasebesi Olmalı mı? Evet olmalıdır. Şirketlerin vergisel boyutunda değil sadece bilanço ve mizanlarını d yönelik ve yıllık olmalıdır”
Aksoy, iş dünyası olarak vergisel etkileri olan enflasyon düzeltmelerinin sağlıklı sonuçlar doğuramayacağı kanaatinde olduklarını da sözlerine ekledi.


 

Muhabir: Ümit KAHRIMAN