OSMANİYE'DE FARKINDALIK ÇAĞRISI, "İLK YARDIM HAYAT KURTARIR" OSMANİYE'DE FARKINDALIK ÇAĞRISI, "İLK YARDIM HAYAT KURTARIR"

Osmaniye Tabip Odası Başkanı Dr. Cuma Korkmaz, kentte görev yapan hekimlerin yaşadığı zorlukları ve yaşadığı sorunları dile getirdi. 

Korkmaz, Tabip Odasında düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada, Devlet Hastanesi'nde 2023 yılı başından bu yana birçok hekimin göreve başladığını ancak aynı dönemde birçok hekimin de çeşitli sebeplerle görevden ayrıldığını belirtti.

Toplantıya, Başkan Dr. Cuma Korkmaz'ın yanı sıra, Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Mustafa Coşkun ve Yönetim kurulu üyeleri Dr. Fatma Karazindiyanoğlu ile Dr. Emel Şahin de katıldı.

Dr. Korkmaz, 01 Ocak 2023 - 01 Temmuz 2024 tarihleri arasında Osmaniye Devlet Hastanesi’nde 96 uzman hekim ve 24 pratisyen hekim göreve başlarken, 75 uzman ve 40 pratisyen hekimin istifa ettiğini ya da tayin olduğunu söyledi. 
Şu an hastanede 170 uzman ve 40 pratisyen hekimin hizmet verdiğini belirten Korkmaz, hastanenin yoğunluğuna dikkat çeken Korkmaz, 2024 yılının ilk 7 ayında acil poliklinik başvuru sayısının 380 bin, normal poliklinik başvuru sayısının 600 bin olduğunu; bu süreçte 21 bin ameliyat yapıldığını ve 6 bin hastanın yoğun bakıma alındığını ifade etti. Ayrıca, sağlık kuruluna yaklaşık 20 bin başvuru yapıldığını belirtti.

Whatsapp Görsel 2024 08 19 Saat 11.25.11 E9F6Ffd4Osmaniye Tabip Odası Başkanı Korkmaz, hekimlerin Osmaniye’den ayrılmasının temel nedenlerini ise şöyle sıraladı:
1.    Yeni tayin olan hekimlerin barınma ihtiyaçlarını karşılamada zorlanmaları.
2.    Çok yoğun ve sıkı çalışma programı.
3.    Çevre il ve ilçelerden gelen yoğun hasta başvuruları.
4.    6 Şubat depremlerinde çevre il ve ilçelerdeki birçok hastanenin yıkılması veya ağır hasar alması sonucu Osmaniye Devlet Hastanesi’ne yönelen büyük hasta akışı.
5.    Hekimlerin geçici görevlendirmelerle Osmaniye’nin ilçelerine ve çevre illere gönderilmesi.
Başkan Korkmaz, sorunların çözümü için ise bazı önerileri olduğunu belirtti:
1.    Hekimlerin üzerindeki yüksek vergi yükünün hafifletilmesi
2.    Osmaniye’ye yeni gelen hekimlere barınma ve sosyal tesis gibi konularda kolaylıklar sağlanması
3.    Osmaniye’de çalışan hekimlere, 4924 sayılı kanun kapsamında sözleşmeli statü haklarının tanınması
4.    Çevre il ve ilçelerdeki hastanelerde hekimlerin 4924 sayılı sözleşmeli statüde çalışmasına rağmen, Osmaniye Devlet Hastanesi’ndeki hekimlerin bu haktan yararlanamaması
5.    Sağlıkta şiddetle ilgili caydırıcı önlemlerin alınması ve kanuni düzenlemelerin yapılması.
Aile Sağlığı Merkezlerindeki sorunlara da değinen Korkmaz, Osmaniye’de 33 aile sağlığı merkezinde (ASM) 95 aile hekiminin görev yaptığı ve yılın ilk 7 ayında 450 bin hastaya poliklinik hizmeti verildiği belirtildi. 
Korkmaz, “Ancak ASM’lerde çalışan aile hekimleri de çeşitli sorunlarla karşılaşıyor. 6 Şubat depremlerinin ardından bazı ASM’ler kullanılamaz hale geldi ve yeterli yardım alamıyorlar. Aile hekimlerinin kendi imkanlarıyla çalışma ortamlarını oluşturuyor. Kira ve diğer masrafların da aile hekimlerin sırtındadır. Özellikle kiraların %300-500 oranında artması, ASM’lerin tüm giderlerinin hekimler tarafından karşılanması, tavan nüfusun 4 bin hasta olarak belirlenmesi ve sanal ASM’lerin açılması iş barışını bozdu. Ayrıca, devlet hastaneleri ve ASM’lerdeki hekimlerin maaşlarının yüksek vergi dilimi nedeniyle kesilmesi ve sağlıkta şiddete karşı caydırıcı önlemlerin alınmaması da önemli sorunlar arasında yer alıyor” ifadelerini kullandı.
Osmaniye Tabip Odası Başkanı Korkmaz, sorunların çözülmesi için yetkilileri acil adımlar atmaya davet etti.

Muhabir: Bekir Burak CANBOLAT