Osmaniye’nin vazgeçilmez lezzeti, şifa kaynağı tirşik, Osmaniye Salı Pazarı’nda vatandaşların beğenisine sunuluyor. Pazarda ince ince doğranmış tirşik pancarı, tirşik çorbasına dönüşme yolculuğuyla dikkat çekiyor.

Her hafta Salı Pazarı’nda tezgâh açan üretici Cafer Miral, tirşik pancarını özenle doğrayarak çorbaya dönüşüm sürecini anlattı. Tirşiğin doğal ve şifa dolu yapısıyla Türkiye’nin dört bir yanından ilgi gördüğünü belirten Miral, Osmaniyelilerin de tirşiğe yoğun ilgi gösterdiğini söyledi.

Tirşik Çorbasının Yapım Aşamaları

Tirşiğin hazırlanış sürecini detaylarıyla aktaran Cafer Miral şu ifadeleri kullandı:
“Topladığımız tirşik pancarını tek tek temizliyoruz ve ince ince doğruyoruz. Daha sonra birkaç kez sudan geçirip yoğurt mayalar gibi, döğme ve sıcak suyla akşamdan mayalıyoruz. Üzerini unla kapatarak sabaha kadar demlenmesini sağlıyoruz. Sabah ununu aldıktan sonra 3-4 saat boyunca kaynatıyoruz. Pişip pişmediğini tadına bakarak anlıyoruz. Eğer ağız yakıyorsa pişmemiştir; ancak piştiğinde bu yakma hissi ortadan kalkar.”

Tirşik: Şifa Deposu

Tirşiğin faydalarına da değinen Miral, bu doğal lezzetin birçok hastalığa iyi geldiğini vurguladı:“Tirşik bağırsakları çalıştırır, mideye iyi gelir. Verem ve kanser gibi hastalıkların tedavisinde destekleyicidir. Koronavirüs gibi hastalıklara karşı da vücudu güçlendirir. Doğal olması ve insan katkısı içermemesi bu kadar şifalı olmasının en büyük sebebidir.”

Osmaniye Salı Pazarı’nda tirşik pancarı ve çorbasıyla yer alan Cafer Miral, tirşiğin eşsiz lezzetini ve şifasını tüm Türkiye ile buluşturmayı hedefliyor.

Tirşik çorbası için gerekli malzemeler:

·  1 demet tirşik otu

·  1 su bardağı yarma buğday

·  2 su bardağı yoğurt

·  1 kase nohut

·  Un (En az 1/2 su bardağı)

·  Sıcak su (Çorbanın kıvamını ayarlamak için)

* İsteğe göre içine 1 kase Maraş tarhanası da ilave edebilirsiniz.
** Tirşik otunu temizlerken ve doğrarken elinizin zarar görmemesi için eldiven kullanmayı ihmal etmemelisiniz.

Tirşikin zararları

Tirşik otunun güzel yanlarından, faydalarından ve nefis çorbasından söz etmek yetmez. Bu otun olası yan etkilerinden, zehirli ve zararlı özelliklerinden de herkes haberdar olmalı. İşte o şifa dolu tirşik otunun zararları:

Akdeniz’in mucizevi bitkisi: Sarı Kantoron Çiçeği Akdeniz’in mucizevi bitkisi: Sarı Kantoron Çiçeği

·  Tirşik otu toplanma, yıkanıp temizlenme ve doğranma aşamalarında ellerde yanma, kaşıntı, kabarcık oluşuma neden olabilen zehirli etkilere sahiptir. Bu nedenle tirşik otuna doğrudan temastan kaçınmalı, bu işlemlerin hepsini elinizde eldiven varken yapmalısınız.

·  Tirşik otu taze/çiğ olarak tüketildiğinde aynı etkileri ağız içinde de gösterir, bu nedenle tirşik otunu asla çiğ yememelisiniz.

·  Aynı şekilde doğrudan tüketildiğinde mide bulantısı ve kusmadan, ishale, hatta kalp ritminde bozulmalara ve zehirlenme nedeniyle ölümlere sebep olabilir.

·  Tirşik otunu uzun süre haşlayarak ve yukarıdaki çorba tarifinde olduğu gibi mayalandırarak tüketmek gerekir, aksi halde yukarıdaki tüm yan etkileri gösterebilir.

·  Aşırı tüketilmesi durumunda ishal problemine neden olduğundan, aynı zamanda çorbasını hazırlamak zahmetli olduğundan yılda 7 kez tüketilmesi ideal olarak görülür.

·  Siz siz olun, tirşik çorbası da dahil olmak üzere özellikle daha önce hiç tüketmediğiniz tüm bitki ve yemeklere karşı temkinli olmayı ihmal etmeyin.

·  Özellikle ciddi/kronik bir rahatsızlığınız varsa, düzenli olarak ilaç kullanıyorsanız ya da alerjik bir bünyeye sahipseniz bu çorbayı doktorunuza danışmadan asla ama asla tüketmeyin.

Muhabir: BEKİR BURAK CANBOLAT