Osmaniye

OSMANİYE DEVLET HASTANESİ ÖNÜNDE PROTESTO

Abone Ol

Osmaniye İl Temsilcisi ve Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Osman Türk, Osmaniye Devlet Hastanesi önünde gerçekleştirdiği basın açıklamasında, sendika ve siyasi parti temsilcilerinin de katılımıyla bu durumu protesto etti. Türk, sağlık çalışanlarının istatistiklerde göz ardı edilmesinin, sektördeki gerçekçi verilerin yansıtılmasını engellediğini ve çalışanların haklarının korunması için acil adımlar atılması gerektiğini vurguladı.

Türk, yaptığı açıklamada, “Yüzde 1 olan iş kolu barajında sendikamız 0,99 ile baraj altında bırakılamaz. Sendikamız, DİSK/Dev Sağlık İş geçmişten bugüne nice engelleri aşmış ve önüne konan her engelde daha da güçlenerek kendisini var etmiştir. Bugün yaşadığımız bu hukuksuzluktan da güçlenerek çıkacak güce sahibiz. Sendikamız gücünü nerdeyse örgütlendiğimiz her işyerinde mobbinge, yer değiştirmelerine, idari soruşturmalara, şef/amir baskılarına maruz kalmasına rağmen DİSK’e, sendikasına güvenen binlerce sağlık ve sosyal hizmet emekçisinden almaktadır. Her türlü baskıya karşı direnen ve sendikasına sahip çıkan üyelerimize ve temsilcilerimize teşekkür ediyoruz," dedi. 24 Temmuz 2024 tarihinde yayımlanan Resmi Gazete’de sendikanın işkolu barajının 0,99 olarak açıklandığını belirten Türk, sendikanın üye sayısının 7.400, işkolunda çalışan işçi sayısının ise daha önce istatistiklerde görülmeyen 4B’li memurlar ve üniversite hastanelerinde çalışan intörn hekimlerle 750.259 olarak belirtildiğini ifade etti. Sendikanın "Kamu Uygulamaları Merkezi" üzerinden kaydına aldığı üye sayısı ile Bakanlık tarafından yayımlanan üye sayısı arasında farklılık bulunduğu belirten Türk, bakanlıktan bu konuda resmi bir liste talep edildiği ve bu listenin sendikanın kaydına aldığı üyelerle karşılaştırılmasının istendiği ifade etti. Sendikanın kurulu bulunduğu işkolundaki toplam işçi sayısının tespitinde, aslında toplam sayıya dahil edilmemesi gereken 4B’li çalışanlar ve intörn hekimlerin dahil edildiğini ifade ederek bu durumun işkolundaki işçi sayısının gerçeğinden çok daha yüksek gösterilmesine neden olduğu ifade eden Türk, Yargıtay 9. Hukuk Dairesi'nin kararına göre, işçi ve sendika üye sayılarının, istatistiklerin yayımlandığı günden bir önceki gün itibarıyla belirlenmesi gerektiği, ancak bu kuralın ihlal edildiğini söyledi.

Türk, sadece 30 işyerinden aldığı örneklemde işkolu sayısına dahil edilmemesi gereken 4.655 kişiyi tespit ettiğini ve bu kişilerin işyeri SGK numaralarını Bakanlığa ilettiğini belirtti. Bakanlık itirazları dikkate almadığında, çoğunlukta oldukları işyerlerinde toplu iş sözleşmesinden faydalanacak yaklaşık 10 bin işçinin toplu iş sözleşmesi hakkının gasp edileceği ifade edildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na itiraz noktalarına kısa sürede yanıt vermesi ve bu yanlıştan dönmesi çağrısında bulunan Türk, istatistiklerin yayımlandığı gün Genel Başkanları tarafından resmi başvurunun yapıldığını ve itiraz sürecinin başlatıldığını belirtti. Türk, 30 Temmuz Salı günü Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde olacaklarını ve bu haksız ve hukuksuz uygulamaya boyun eğmeyeceklerini ifade etti.