Mahkeme, "bilinçli taksirle ölüme sebebiyet verme" suçundan Osmaniye Eski Belediye Başkanı Kadir Kara, Haluk Koç, Ayşe Argun ve Ayhan Gedik’i 21 yıl hapis cezasına çarptırırken, bu sanıklar hakkında tutuklama kararı da verildi.
Faruk Bilge ve Mustafa İpek ise kusurlu olmaları sebebiyle 8 yıl hapis cezası aldı ve adli kontrol şartı uygulanmasına devam edilmesine hükmedildi. Mustafa Nalbant ve Hülya İnan isimli sanıklar ise beraat etti.
“Adalet Yerine Geldi Ancak Acılar Dinmez”
Mahkemenin ardından açıklamalarda bulunan Bilge Sitesinde yakınlarını kaybedenlerin Avukatı Koray Atmaca, " Osmaniye 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde kamuoyunda bilge apartmanı olarak da bilinen 105 vatandaşımızın hayatını kaybettiği davada nihai kararını Osmaniye 1 Ağır Ceza Mahkemesi bugün itibariyle açıklamış durumda. Bu dava dosyasında yargılanan gerek sanıklar gerek yapım müellifi gerek proje müellifleri gerek o dönemin kamu görevlileri hakkında mahkeme nihai kararını vermekle nihai sonucunu açıkladı. Bu yargılama sonucunda Kadir Kara, Haluk Koç, Ayşe Argun, Ayhan Gedik, bilinçli taksir sebebiyle ölüme sebebiyet verme suçundan 21 yıl, Faruk Bilge ve Mustafa İpek, kusurlu olmaları sebebiyle 8 yıl adli kontrol şartı devam etmek şartıyla ceza aldılar. Mustafa Nalbant ve Hülya İnan isimli sanıklar ise sayın mahkeme beraatine karar verdi.21 yıl ceza alan sanıklar bakımından mahkeme aynı zamanda tutuklama kararını da gerekçeli nihai kararıyla birlikte açıklamış bulundu. Adaletin Yerine getirildiğine inananlardanız ama tabii ki kaybettiklerimize verilen ceza miktarları veya mahkemenin nihai kararı sonucunda verilen ceza oranı bir nebze olsa kaybettiklerimizi geri getiremeyecek. Adalet mücadelesi veren, yargılamanın tarafı olup da depremde yakınlarını kaybeden annelerini, babalarını, kardeşlerini, çocuklarını, eşlerini kaybedenlerin yarasına bir nebze olsa da soğuk bir su serpintisi olduğu düşüncesindeyim. Bundan sonra karar tabi ki istinaf aşamasına tabi, yargı yolu istinafın vereceği karara göre de yargıtaya kadar da gitme yani en üst merciye kadar da kanun yoluna her iki tarafın da kararı yargılamanın tarafı olan gerek müşteki tarafların gerek sanık taraflarının bu kararı üst mahkemeye taşıma hakları da bulunmaktadır. Bugün itibariyle tarihe bir not düşüldüğü inancındayız. Hiç değilse depremde yakınlarını kaybetmiş olan insanların da bir nebze olsa bir insan olarak düşündüğümüz zaman hukukun gereğinin mahkeme tarafından yerine getirildiği inancını paylaşanlardanım. Teşekkür ediyorum. " diye konuştu.
105 kişinin hayatını kaybettiği Bilge Sitesi’ne ilişkin davanın ardından, yakınlarını kaybeden aileler duygu ve düşüncelerini dile getirdiler.
“O Günden Bugüne Tedavi Gördüm”
Bilge Sitesi’nde eşini kaybeden ve kendisi yaralı olarak kurtulan Hülya Hınıslı ise; “Gülerek konuşacağım, depremde eşimi kaybettim, ben yaralı kurtuldum. O günden bu güne kadar tedavi gördüm ben ama bu gün iyileştim.” Dedi.
“Bu Karar Türkiye İçin Örnek Olacak”
Depremde Bilge Sitesi’nde anne ve babasını kaybeden Tuğba Ay ise, "Bu karar aynı zamanda Türkiye için bir örnek teşkil edecek. Belki ileriki yıllarda bu makamlarda, bu mesleklerde olan insanlar daha düşünerek, araştırarak, vicdanlarını sorgulayarak, mesleklerinin gereği ve etiğini yaparak işlerini yaparlar. Bu da bizim için önemli. "diye konuştu