Bu projeler, tarımda kullanılan pestisitlerin tespiti ve kimya alanında ileri teknoloji uygulamalarını içeriyor.

OSMANİYE'DE HİZMET EVLERİ AHŞAP İNŞA EDİLİYOR OSMANİYE'DE HİZMET EVLERİ AHŞAP İNŞA EDİLİYOR

**TÜBİTAK 1001 Desteği Alan Proje**

Prof. Dr. Mustafa Keleş’in yürütücüsü olduğu ve OKÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hülya Keleş ile çeşitli üniversitelerden akademisyenlerin yer aldığı "Organofosfor Pestisitlerin Tespiti için Karbon Kuantum Nokta Esaslı Floresans ve Elektrokimyasal Sensörlerin Geliştirilmesi ve Gerçek Örneklerde Uygulamaları" başlıklı proje, TÜBİTAK 1001-Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı kapsamında 2 milyon 450 bin TL bütçe ile desteklendi. Proje, tarımda kullanılan pestisitlerin çevresel etkilerini azaltmayı hedefleyen taşınabilir sensörlerin geliştirilmesini amaçlıyor.

**Diğer İki Proje de TÜBİTAK’tan Destek Aldı**

Prof. Dr. Mustafa Keleş’in danışmanlığını üstlendiği bir diğer proje ise Mersin Üniversitesi Öğr. Gör. Dr. Tuncay İnce tarafından yürütülüyor. "Manyetik Kiral Nanopartiküllerin Hazırlanması ve Asimetrik Katalitik Reaksiyonlarda Aktivitelerinin Araştırılması" başlıklı proje, TÜBİTAK 2218-Yurt İçi Doktora Sonrası Araştırma Programı kapsamında desteklendi. Projenin amacı, yüksek katalitik etkinliğe sahip manyetik nanokatalizörler geliştirilerek, sürdürülebilir kimya uygulamalarına katkıda bulunmak.

TÜBİTAK 1002 Programı kapsamında desteklenen üçüncü proje ise, KMÜ Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ziya Aydın tarafından yürütülüyor. Prof. Dr. Mustafa Keleş’in danışman olarak görev aldığı bu projede, tarım ürünlerinde kullanılan pestisitlerin tespiti için metal konjuge diformil fenol temelli optik sensörlerin geliştirilmesi hedefleniyor.

Bu projeler, Türkiye’nin bilimsel ve teknolojik gelişimine katkı sağlarken, tarım ve kimya alanlarında yenilikçi çözümler sunmayı amaçlıyor.

Kaynak: OKÜ