İskenderun Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü’nden Araştırma Görevlisi Vedat Yeğin, kısmi felçli hastaların tedavisinde kullanılmak üzere taşınabilir el dış iskeleti geliştirdi.
Yeğin, bu projeye 2019 yılında şeker ve tansiyon rahatsızlığı sonrası kısmi felç geçiren ninesi Saliha Koç’tan ilham alarak başladı. Üç yıllık bir çalışmanın ürünü olan bu dış iskelet, kullanıcıların el kaslarından alınan sinyallerle çalışarak fizik tedavi sürecine destek sağlıyor.
Günlük Hayata Uygun, Sürekli Kullanılabilir Cihaz
Geliştirilen taşınabilir el dış iskeleti, diğer fizik tedavi cihazlarından farklı olarak günlük hayatta sürekli kullanılabilir yapıda tasarlandı. Vedat Yeğin, bu özellik sayesinde hastaların evlerinde tedaviye devam edebileceğini ve iyileşme süreçlerinin hızlanacağını belirtti. Laboratuvar ortamında yalnızca belirli saatlerde kullanılabilen cihazların aksine, Yeğin’in geliştirdiği dış iskelet her an kullanılabiliyor.
Anlık Takip İçin Gelişmiş Yazılım Destekli
Taşınabilir el dış iskeleti, bir arayüz yazılımı ile de desteklenerek doktorların hastanın tedavi sürecini anlık olarak izleyebilmesini sağlıyor. Yazılım sayesinde cihazın ne kadar aktif kullanıldığı ve hastanın el hareketlerinin nasıl ilerlediği grafikler ile gözlemlenebiliyor.
"Amacımız, hastaların günlük yaşamda sürekli kullanabileceği ve fizik tedavilerini evde sürdürebilecekleri bir cihaz tasarlamaktı." diyen Yeğin, cihazın arayüz sistemi sayesinde iyileşme sürecinin objektif verilerle takip edilebildiğini vurguladı.
Hastanın iyileşme sürecine göre cihazın el kaslarını destekleme oranı azalıyor ve tedavi sürecinde gelişmeler grafik olarak gözlenebiliyor.