Ekonomi

Kadın Girişimciden Dünya Çapında Başarı: Geleneksel Bıçaklar Dünya Sofralarında

Kahramanmaraş’ta kurduğu bıçak fabrikasında 15 kişiye istihdam sağlayan Emine Çelik, geleneksel yöntemlerle ürettiği bıçakları 24 ülkeye ihraç ediyor. Hedefi ise üretimi 10 bine, çalışan sayısını 50’ye çıkarmak.

Kadın Girişimciden Dünya Çapında Başarı: Geleneksel Bıçaklar Dünya Sofralarında
Abone Ol

18 yıl önce evlenerek Avrupa’ya yerleşen Emine Çelik, eşinin ata mesleği olan bıçakçılıkla ilgilenmeye başladı. Geleneksel üretimi sürdürme arzusu ile 2012 yılında Türkiye’ye dönen Çelik, önce kırsal Hartlap Mahallesi’nde küçük bir atölye kurdu. Ardından Demirciler Çarşısı’nda üretimini sürdürdü.

Hibe Destekleriyle Kurulan Fabrika
Geçtiğimiz yıl TKDK ve DOĞAKA’nın destekleriyle kendi bıçak fabrikasını kuran Emine Çelik, KOSGEB’den de destek alarak üretimini artırdı. Günlük 2 bin adet bıçak üretilen fabrikada 15 kişi çalışıyor.

24 Ülkeye İhracat
Geleneksel yöntemleri modern tecrübeyle harmanlayan Çelik, Almanya, Amerika, Belçika, Fransa, Kanada ve İngiltere başta olmak üzere 24 ülkeye ihracat yapıyor. “Lezzetli yemekler kaliteli bıçaklardan çıkar” sloganıyla üretim yapan Çelik, özellikle kadınların kullanımına uygun konforlu tasarımlar geliştirmeyi hedefliyor.

Kadın Bıcakcı (3)

Hedef: Üretimi ve İstihdamı Artırmak
Çelik, “Hedefimiz 3 yıl içinde çalışan sayımızı 50’ye, günlük üretimimizi ise 10 bine çıkarmak” diyerek büyüme planlarını aktardı. Ayrıca sadece mutfak bıçakları değil; geleneksel çakı, kılıç, çarık ve yemeni üretimi de yapılıyor. Hartlap bıçaklarının coğrafi tescilli olduğunu ve bu kültürü yaşatmak istediklerini belirtti.