Bölgeyi takip eden BBC editörleri ve uzmanlar, bunun Hamas için büyük bir darbe olduğunu, ancak tek başına savaşın sonunu getirmeye yetmeyeceğini kaydediyor.

İsrail birlikleri, 7 Ekim saldırılarını organize etmesinden kısa süre sonra ortadan kaybolan Hamas liderini bir yıldan uzun süredir arıyordu.

61 yaşındaki Yahya Sinvar’ın zamanının büyük bölümünü Gazze Şeridi’nin altındaki tünellerde korumaları ve İsrail’den kaçırılan rehinelerin oluşturduğu "canlı kalkanla" geçirdiği söyleniyordu.

Ancak en nihayetinde Hamas lideri, Gazze’nin güneyinde bir İsrail devriyesiyle tesadüfen karşılaşmasından sonra öldürüldü. Korumalarının sayısı azdı ve etrafında herhangi bir rehine bulunmadı.

Fransız haber ajansı AFP'ye konuşan üst düzey bir Hamas yetkilisi, liderlerinin öldürülmesiyle hareketin ortadan kaldırılamayacağını söyledi.

Hamas'ın siyasi bürosunun kıdemli üyesi Basem Naim, “Hamas özgürlük ve onur arayan insanlar tarafından yönetilen bir kurtuluş hareketidir ve bu ortadan kaldırılamaz” dedi.

Naim, örgütün lideri Yahya Sinvar'ın ölümünü doğrulamaktan kaçındı.

İsrail ordusu, konuyla ilgili açıklamasında 828. Bislamach Tugayı’ndan bir ekibin Refah’ın Tel el Sultan bölgesindeki rutin devriyesi sırasında çatışma başladığını kaydediyor.

Açıklamaya göre tespit edilen üç militandan biri İsrail askerleriyle çatışmaya girdikten sonra halen ayakta duran binalardan birine girdi.

İsrail askerleri sonrasına ait bir drone görüntüsü paylaştı. Kayıtta, yapının birinci katındaki salonda, ağır yaralı olduğu anlaşılan bir kişi içeri giren hava aracına elindeki sopayı atıyor.

İsrail ordusuna göre bu anlar sonrası yaralı kişinin bulunduğu kat tank ateşiyle bombalandı.

Bu noktada çatışmanın özel bir yanı yoktu ve askerler olay yerine 17 Ekim Perşembe sabahına kadar geri dönmedi.

Cesetler incelendiğinde birinin Hamas liderine çok benzediği fark edildi.

Ancak bubi tuzağı ihtimaline karşı cesede dokunulmadı ve bunun yerine parmağının bir kısmı alınıp, test yapılması için İsrail’e gönderildi.

İlerleyen saatlerde bölgede güvenlik önlemleri alınırken, Sinvar’ın cesedi alındı ve İsrail’e sevk edildi.

İsrail'de siyasiler sıklıkla Sinvar’ın, rehineleri canlı kalkan olarak kullandığını iddia ediyordu.

Yahya Sinvar öldürüldüğü sırada yanında rehine bulunmuyordu.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, “Sinvar yenilmiş, aranıyorken ve firariyken öldü. Bir komutan gibi değil, sadece kendini düşünen biri olarak öldü. Bu tüm düşmanlarımıza açık bir mesajdır” ifadelerini kullandı.

Çatışma ve Sinvar'ın 'etkisiz hale getirilmesi'

İsrail, ilk olarak Perşembe öğleden sonra Sinvar’ın "Gazze’de öldürülmüş olabileceği ihtimalini araştırdıklarını” duyurdu.

Duyurudan dakikalar sonra, sosyal medyada Hamas liderine çok benzeyen ve kafasında büyük bir yara bulunan bir cesedin fotoğrafları paylaşıldı.

İsrailli yetkililer “bu aşamada” öldürülen üç kişinin kimliklerinin teyit edilemediği uyarısında bulundu.

Kısa süre sonra İsrail kaynakları, BBC’ye, Sinvar’ın öldürüldüğünden “giderek emin olduklarını” söyledi.

Ölümün teyit edilmesinden önce tüm gerekli testlerin yapılması gerektiği de vurgulandı.

Bu testler uzun sürmedi. Perşembe akşam saatlerinde İsrail, testlerin tamamlandığını öldürülen kişinin Sinvar olduğunu duyurdu.

İş yerinde korku dolu anlar... Tavan Çöktü! İş yerinde korku dolu anlar... Tavan Çöktü!

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu “şeytana darbe vurulduğunu” söylemekle birlikte, İsrail’in Gazze’deki savaşının tamamlanmadığı uyarısını yaptı.

Sinvar özellikle kendisini hedef alan bir operasyonda öldürülmedi.

Ancak İsrail, Sinvar'ın bulunabileceğini bölgelerde haftalardır operasyon yapıldığını belirtti.

İsrail güçleri Sinvar’ın yerini kabaca bölgenin güneyindeki Refah kenti olarak belirlemişti.

Sinvar bir yıldan uzun süredir gizleniyordu. Muhammed Deif ve İsmail Haniye gibi diğer Hamas liderlerinin öldürülmesi onun üzerindeki baskıyı da artırdı.

İsrail ordusu, son haftalarda Gazze’nin güneyindeki operasyonlarının “Yahya Sinvar’ın operasyonel hareketlerini “kısıtladığını” söyledi.

'Sinvar'ın ölümü Hamas'a büyük darbe, ama savaşın sonu değil'

BBC Dış Haberler Editörü Jeremy Bowen'a göre Yahya Sinvar'ın öldürülmesi Hamas'ı sarsmış olsa da İsrail-Gazze savaşının sonunu getirmeyecek.

Gazze'nin Han Yunus kentinde BBC adına yerel bağımsız gazetecilere röportaj veren Filistinliler de savaşın süreceğini söyledi.

Doktor Ramadan Faris, "Bu savaş Sinvar, Haniye, [Hamas ideri Halit] Meşal veya başka bir lider ya da yetkiliye bağlı değil" dedi ve ekledi:

"Bu, hepimizin bildiği ve anladığı gibi Filistin halkını yok etme savaşı. Mesele Sinvar ya da başkasından çok daha büyük."

Adnan Ashour ise kiminin Sinvar'ın ölümüne üzüldüğünü, kimininse bunu umursamadığını söyledi.

Ashour, "yalnızca bizim peşimizde değiller. Tüm Orta Doğu'yu istiyorlar. Lübnan, Suriye ve Yemen'e karşı savaşıyorlar... Biz ve Yahudiler arasındaki savaş 1919'dan beri yüz yılı aşkın süredir devam ediyor" diye konuştu.

Ashour, Sinvar'ın ölümüne dairse "Hamas yalnızca Sinvar değil... bir halkın davası" ifadelerini kullandı.

Jeremy Bowen, 1990'lardan bu yana birçok Hamas liderinin İsrail tarafından öldürüldüğünü, ancak her zaman yerine bir yenisinin getirildiğini söyledi.

Bowen, "İsrail Sinvar'ın ölümünü kutlarken Hamas hala rehineleri tutuyor ve savaşmayı sürdürüyor" dedi.

Muhabir: BEKİR BURAK CANBOLAT