İRAN’DA YENİ DURUMLAR NASIL OLACAK?

Değerli okurlarımız, bugün Ortadoğu ile ilgili yazımızın ana konusu İran Lideri Reisi’nin uçağının düşmesi ve İran’da bu durumun yansımaları olacaktır.

Abone Ol

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’yi taşıyan uçağın düşmesi sonucunda Reisi’nin ölmesi suikast iddialarını da beraberinde getirmiştir. İran Genelkurmay Başkanlığı kazayla ilgili bir rapor yayınlamıştır bu raporda uçağın rotasından sapmadığı, uçuş kulesi ve mürettebat arasında şüpheli diyalogların geçmediği ve uçak enkazında mermi gibi maddelere rastlanılmadığı yazılmıştır. 

İbrahim reisi İran cumhurbaşkanlığına 3 Ağustos 2021 yılında getirilmiştir. Reisi'nin geçmişine bakmak istersek karşımıza Humeyni ve İran İslam Devrimi çıkmaktadır. Humeyni’nin önemli isimlerinden biridir ve ona bağlılığını da gösteren bir isim olmuştur. Halk tarafından Tahran Kasabı olarak anılmıştır, bu isimlendirme 1988 yılında İran'da binlerce siyasi mahkûmun idam edilmesinden sorumlu olan komitede olan bir isim olmasından kaynaklanmaktadır, burada da yine karşımıza Ayetullah Humeyni’ye bağlılık çıkmaktadır. Reisi iktidara geldiğinde de İslam Devrimi’nin devam ettiricilerinden biri olmuştur.

Reisi'nin izlediği politikalar genel anlamda Şii ve İslami unsurlar üzerinde şekillenmiştir. Özellikle İsrail üzerine gönderilen kamikazeler herkeste tekrar mı savaş çıkacak düşüncesini akıllara getirse de böyle bir ihtimal yaşanmadı. Çünkü İran nezdinde İslam Devriminden sonra her ne kadar İsrail ve ABD şeytan olarak görülse de aralarında belli başlı müzakereler de yapılmıştır. Iranda güçlü bir Şii yapısı vardır, İran’ın bu kamikazeleri gönderme amacı da biz yalnızca Şiileri değil Sünnileri de koruyoruz şeklinde algılanmalıdır, İran’ın genel siyasi teşekkülü de zaten Ortadoğu'da biz en güçlü devletiz imajını vermektir.  

Reisi’nin muhtemel dini lider olarak görülmekteydi onun ölümüyle beraber hem cumhurbaşkanı kim olacak hem de dini lider kim olacak soruları akıllara gelmiştir. Dini lider için en güçlü aday Hamaney’in oğlu Mücteba Hamaney'in gibi görülmektedir, Mücteba Hamaney aynı zamanda yönetici olacak olan isim olarak da önemini korumaktadır. Iran halkı seçimlerde çok bir şeyin değişmeyeceğini düşünmektedir, İran’da yapılan seçimlerde büyük çoğunlukta dini liderin onayladığı adaylar arasında yapılmakladır. Kilit nokta bu yüzden seçim veya halk değil Hamaney olmaktadır.  Seçimlerin yapılması için tarih ise 28 Haziran olabilir şeklinde konuşulmaktadır.