Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) 2071 inci özel oturumunun Meclis Başkanlığını, Osmaniye Saimbey Ortaokulu 8. Sınıf öğrencisi 13 yaşındaki Melisa Yalman yaptı.

24 Nisan'da düzenlenen etkinlikte, 115 çocuk, tarihi Birinci Meclis binasında, 23 Nisan 1920'deki ilk oturumun atmosferini özel kıyafetlerle yeniden yaşadı. Oturumda Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ve Sinop Mebusu Şerif Bey'in, en yaşlı üye olarak Meclis Başkanlığına seçildikten sonra yapacakları açılış konuşmaları yer aldı.

Öğleden sonra öğrenciler, Türk milletinin bin yıllık tarihi serüveni ve gelecek vizyonunu "2071 Meclis Oturumu" nda tartıştı.

Oturumda meclis başkanlığını ise Osmaniye Saimbey Ortaokulu 8. Sınıf öğrencisi 13 yaşındaki Melisa Yalman yaptı.

Yalman, oturumun açılışını “Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılışının 151. yıldönümü, milletimize ve mutluluğumuzu, kederimizi yüreğinde hissedecek kadar Türkiye'yi seven farklı coğrafyalardaki bütün dostlarımıza kutlu olsun. Türk milletinin egemenliğinin ve bağımsızlığının temsil mekânı Yüce Meclisimize hoş geldiniz” diyerek başlattı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okumasıyla başlayan oturumun devamında konuşan Meclis Başkanı Melisa Yalman, meclisin ilk başkanı ve Cumhuriyetin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve ülkenin gelişip kalkınmasında emeği geçen Cumhurbaşkanları ve Meclis Başkanları başta olmak üzere tüm Devlet büyüklerine şükranlarını sunduğunu belirtti.

Malazgirt Zaferinin 1.000’inci yıldönümünde ecdadın maddi ve manevi mirasını yaşattıkları için gururlu olduklarını ifade eden Yalman, “Tarihimizi ne kadar iyi bilir, ona ne kadar iyi sahip çıkarsak geleceğimize o derece güvenle bakabiliriz. Bu bilinç ile 22. yüzyıla yaklaştığımız bu son çeyrekte, 21. yüzyılın başından itibaren gelişen ve yenilenen dünyada ortaya çıkan teknolojik, ekonomik, sosyolojik yenilikleri takip ederek bazılarında öncülük ederek, bazılarında ise öncülük edenlerle birlikte adımlar atarak dünya sahnesinde milli ve manevi bütün değerlerimizle beraber dimdik ayakta durmaya devam ediyoruz. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 151. Yıl dönümünde milletimiz nice asırlar, nice bin yıllar daha Anadolu’da varlığını sürdürecek, dünyaya yön veren ülkelerden biri olmaya devam edecektir” ifadelerini kullandı.

Meclis Başkanı Melisa Yalman, konuşmasının ardından öğrenci vekiller Hatay Milletvekili Faruk Alkan, Edirne Milletvekili Elif Naz Köstere, İzmir Milletvekili Ensar Sevilen, Elazığ Milletvekili Özge Elitaş, Kahramanmaraş Milletvekili Alper Pakyardım, Sakarya Milletvekili Elif Şimşek, Balıkesir Milletvekili Uluç Şakrak, Bitlis Milletvekili İrem Hamamcıoğlu, İstanbul milletvekili Kerem Vardar da meclis kürsüsünden konuşma yaptılar.

HATAY MİLLETVEKİLİ FARUK ALKAN
Hatay Milletvekili Faruk Alkan, yaptığı konuşmada, “Birlik ve beraberliğin temelinin atıldığı ailede değerler, gelenekler, görenekler, örf ve adetler nasıl muhafaza ediliyorsa bu değerler devlet geleneğinde de sonsuza kadar güçlü bir şekilde muhafaza edilmektedir. Bu bilinçle Cumhuriyet’in ilk yüzyılında “Güçlü Aile ve Güçlü Toplum” fikrinden yola çıkılarak 2011 yılında ilk defa aile ile ilgili bir Bakanlık kurulmuştur. Toplumun mihenk taşı aile, ailenin mihenk taşı ise kadınlarımızdır. Bunun için hem Cumhuriyetimizin kuruluşunun ilk yıllarında hem de 2000’li yılların başından itibaren kadınlarımıza yönelik devrim niteliğinde Anayasal ve yasal düzenlemeler gerçekleştirilmiştir. Aile Destek Programları ile her ailenin bir uzmanı olup ailelere destek verilmiştir. Aile ve çocuk sağlığı hizmetleri yaygınlaştırılmıştır. İş hayatında kadınlar daha aktif hale gelmiştir. Koruyucu aile modeli güçlendirilmiştir” dedi.

EDİRNE MİLLETVEKİLİ ELİF NAZ KÖSERE
Edirne Milletvekili Elif Naz Kösere, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Bugün burada, Türkiye’nin daha yeşil, daha zengin ve hızla gelişen teknolojiye uyum sağlamış bir geleceğe doğru ilerleyişini kutlamak ve bu başarının önemini vurgulamak istiyorum. Öncelikle bu aşamaya nasıl gelindiğini anlamak için yakın tarihimize ayna tutamakta yarar var. Yakın tarihimizde Türkiye olarak çevre kirliliği ve atık sorunlarıyla mücadele etmek için önemli adımlar atıldığını biliyoruz. En önemli ve ilk adım, 2017 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın başlattığı “Sıfır Atık Projesi”dir. Sıfır Atık Projesi, Türkiye genelindeki başarılarıyla dünyaya da örnek olmuştur. Sıfır Atık Projesi, atık yönetiminin sürdürülebilir olmasını sağlamasının yanında 7'den 70'e her yaştan insanımızda çevre koruma bilinci konusunda bir zihinsel dönüşüm sağlamıştır”

İZMİR MİLLETVEKİLİ ENSAR SEVİLEN
Daha sonra kürsüye çıkan İzmir Milletvekili Ensar Sevilen, ülkedeki milli savunma alanında yapılan çalışmalara dikkat çekti.
2071 yılı Türkiye’si olarak bu çabaların meyvelerinin toplanmaya başladığını vurgulayan Sevilen, “Türkiye’nin savunma sanayisi, tarih boyunca önemli aşamalardan geçmiştir. Bizler, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “İstikbal göklerdedir! Çünkü göklerini koruyamayan milletler yarınlarından asla emin olamazlar.” sözünü ilke edinmiş bir milletiz. Öncelikle bu kürsüden havacılık alanında en önemli isimlerden biri olan ve hem I. Dünya Savaşı’nda hem de Kurtuluş Savaşı’nda pilot olarak görev alan Vecihi Hürkuş’u anmak istiyorum. Vecihi Hürkuş, ilk Türk uçağı olan Vecihi K-6 eğitim ve keşif uçağı ile 1925’te ilk uçuşunu gerçekleştirmiştir. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında ivme kazanan Havacılık ve Savunma sanayi alanında, Milli Teknoloji Hamlesi başlatılmış; Milli Muharip Uçağı KAAN, İnsansız Savaş Uçağı ANKA-III, Jet Eğitim Uçağı HÜRJET, Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri ATAK-2, İnsansız Savaş Uçağı KIZILELMA, AKINCI, TB2, İHA ve SİHA’lar ile Pilotsuz Yolcu Uçağı gibi birçok yenilik ülkemize kazandırılmıştır. Bunların yanında birçok modeli ile dünya otomotiv sektörünü büyük oranda elinde tutan, Pazar lideri TOGG, bundan yarım asır önce dönemin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın öncülüğünde kurulmuştu. TOGG, “Türkiye Yüzyılı” vizyonunun ortaya konduğu yıllarda yola çıkmıştı. Emeği geçenleri şükran ve minnetle anıyorum.”

ELAZIĞ MİLLETVEKİLİ ÖZGE ELİTAŞ
Elazığ Milletvekili Özge Elitaş da meclis kürsüsünden tarım sektöründe yaşanan gelişmelere değindi.
Türkiye’nin çevresel, sosyal ve ekonomik olarak sürdürülebilir, toplumun yeterli ve dengeli beslenmesinin yanı sıra arz talep dengesini de gözeten üretim yapısıyla uluslararası rekabet gücünü artırdığını anlatan Elitaş, şunları kaydetti:
“Muhteşem bir dengeye sahip olan doğada hiçbir doğal kaynak sonsuz ve tükenmez değildir. Bu yüzden iklim değişikliğine uyum sağlayan yeni teknolojiler ve uygulamalar geliştirilmiştir. Daha dirençli bitki çeşitlerinin yetiştirilmesi ve kuraklığa dayanıklı tarım uygulamalarını tercih ederek çiftçilere sürdürülebilir tarım teknikleri konusunda eğitimler verilerek toplumun sürdürülebilir tarım konusunda bilinçlendirilmesi sağlanmıştır. Aynı zamanda gelişen teknolojimiz ile ürettiğimiz Türkiye Tarım İnovasyon Robotu kısaltılmış adıyla TAR-TÜRK ile var olan toprak kalitesini ölçüp tohumlamadan hasat yapılmasına kadar her aşamada çiftçimizin eli ayağı olmuştur.”

GİRESUN MİLLETVEKİLİ FURKAN ALP ÇELEBİ
Giresun Milletvekili Furkan Alp Çelebi, Türkiye Uzay Ajansının Eski Başkanı olarak ülkenin 2071 yılında bulunduğu konumdan oldukça memnuniyet duyduğunu söyledi.
Uzay teknolojisinde ulaşılan nokta çalışmalarından memnuniyet duyduğunu anlatan Çelebi, “Uzaydaki ilk yerleşim yerini kurmamız hem ülke hem dünya basınında büyük yer bulmuştur. Şimdi ise büyük atılımlar ile uzay tarımı denildiğinde akıllara gelen ilk ülkelerden biri olduk. 17 yıldır kullanmakta olduğumuz 23 milyon hektarlık bereketli uzay tarlalarımızla ülkemizin güçlü ekonomisine katkıda bulunmaya devam ediyoruz. Öyle ki günümüzde ülke ekonomisinin 7 %13’lük kısmını uzay tarımı gelirleri oluşturmaktadır. Günümüzde uzay tarımında en büyük paya sahip olan uzay çayı TÜRK-GALAKTİK ÇAY, sektörünün neredeyse tamamını elinde bulundurmaktadır.”

KAHRAMANMARAŞ MİLLETVEKİLİ ALPER PAKYARDIM
Kahramanmaraş Milletvekili Alper Pakyardım da ”Devletimin 20 yıl önce açmış olduğu bu kapıdan ben de gururla geçeceğim. Benden sonra gelecek yeni 8 arkadaşlara bilgi ve tecrübelerimi aktararak onların daha uzaklara gitmelerinin, belki de yeni ve yaşanabilir dünyalar keşfetmelerinin önünü açacağım. Saat 08:00’de, Konya Alper Gezeravcı Uzay Üssü’nden uzay yolculuğum başlayacak, Türkiye Uzay Ajansı ve Aselsan tarafından yeni geliştirilen Göktürk 2044 roketi ile alt yörüngeye ulaşacağım. Daha sonra ayın çekim etkisi ile beni Mars’a yönlendirecek ve 38 gün sürecek yolculuğum başlamış olacak. Benimle birlikte 5 astronot da uçuşa katılacak. Mars’ta kurulmuş olan Türk Araştırma Merkezi TÜRKAMAR’da yeni ortama dayanabilecek bitki ve hayvan çeşitleri üzerine denemeler yapacağım. Yaklaşık altı ay süreyle Mars’ta kalacağım. Umarım bu çalışmalarımdan dolayı ileride uzak uzay görevlerine gidecek kişilere faydalı olabilecek bilgiler elde ederim” diye konuştu.

SAKARYA MİLLETVEKİLİ ELİF ŞİMŞEK
Sakarya Milletvekili Elif Şimşek, sağlık hizmetlerinin gelişmesinde koruyucu sağlık hizmetlerinin önemine dikkat çekti.
Koruyucu hekimliğin gelişmesiyle sağlık çalışanlarının manevi sorumluluk da üstlendiğini aktaran Şimşek, “Malumunuz 21. yüzyılın ilk çeyreğinde tüm dünyayı kasıp kavuran COVID-19 salgını, insanlık için büyük bir sınav olmuştu. Türkiye ise bu zorlu süreçten sağlık çalışanlarımızın üstün gayreti, halkımızın fedakârlığı ve dayanışması sayesinde başarıyla çıkmıştı. Bununla birlikte Türkiye, 9 kendi aşısı TÜRKOVAC’ı geliştirmişti. COVID-19 salgınıyla mücadelede yerli kaynaklara dayalı çözümler üretmesi açısından bu adımın 2020’li yıllar için çok önemli olduğunu belirtmek isterim. 2040’dan sonraki yıllarda ise kanser hastalığının teşhis ve tedavisinde kullanılan tıbbi cihazların üretimi ve bu araçların tüm dünyaya ihraç edilmesi Türkiye’miz açısından son derece gurur vericidir. Bununla beraber Türk bilim insanlarımızın fedakâr çalışmaları sayesinde 2020’li yılların korkulu rüyası haline gelen Parkinson ve Alzheimer hastalıklarının tedavisi için geliştirdiğimiz ilaçlar tüm dünyaya umut kaynağı olmuştur” diye konuştu.

BALIKESİR MİLLETVEKİLİ ULUÇ ŞAKRAK
Balıkesir Milletvekili Uluç Şakrak, en önemli mirasın dil olduğuna dikkat çekerek, “16. yüzyılda Adriyatik’ten Çin seddine kadar iletişim dili olan Türkçemizi şimdi tüm dünyanın bilim ve iletişim dili yaptık. Kültürde dijitalleşmeyle birlikte; etkileşimli sanal müzelerimiz tüm dünyada takip edilir hale geldi. Tüm dünya çocukları hologramik eğitmenlerle Türk kültürünü ve dilini tanıma fırsatı buldu. Ne mutlu ki, Türkiye’nin kültürel alanındaki geleceği için hep birlikte çalışmaya devam ediyoruz” dedi.

Osmaniye'de sağanak, hayatı olumsuz etkiledi Osmaniye'de sağanak, hayatı olumsuz etkiledi

BİTLİS MİLLETVEKİLİ İREM HAMAMCIOĞLU
Bitlis Milletvekili İrem Hamamcıoğlu, Türkiye’nin dünya genelinde söz sahibi olmasının gurur kaynağı olduğunu belirtti.
Hamamcıoğlu, “Müsaadeniz olursa ülkemizin ulusal ve uluslararası başarılarından kısaca bahsetmek isterim. Öncelikle ülkemiz şu anda dünyadaki en güçlü ekonomiye sahip 10 ülkesinden biridir. Bulunduğumuz coğrafyadaki diğer ülkelere karşı sergilediğimiz barışçıl ve birleştirici tavrımızla güçlü bir liderlik rolüne sahibiz. Geliştirmiş olduğumuz ileri uzay teknolojisi sayesinde tüm dünya ülkeleri arasında uzay ticaretine ve uzay turizmine hâkimiz. Sağlık sektöründe Türk bilim adamlarımızın insanı ve insanî değerleri merkeze alarak geliştirdiği nano-teknolojiler ve biyomedikal teknolojiler sayesinde vatandaşlarımızın yaşam kalitesi artmış ve insan ömrü daha da uzamıştır. Milli eğitimde yaptığımız zengin içerikli hamleler sayesinde; yüksek teknoloji, sanat ve spor kampüsleri kurduk. Böylece çocuklarımız ve gençlerimiz birçok farklı alanda kendilerini geliştirebilmekte ve aynı zamanda güzel ahlâklarıyla öne çıkmaktadırlar. Bugün dünya üzerinde en çok konuşulan ve uluslararası geçerli dilin Türkçe olması onur vericidir” şeklinde konuştu.

İSTANBUL MİLLETVEKİLİ KEREM VARDAR
Kürsüye son olarak gelen İstanbul Milletvekili Kerem Vardar da 1920 yılı 23 Nisan’ında dualarla girilen kapıdan bugün dünyanın en gelişmiş ülkesine sahip bireyler olarak girmenin gururunu yaşadığını anlattı.

Vardar, konuşmasında şunları söyledi: “Gururla ifade etmeliyim ki kendi değerlerimiz ve kültürümüz temelinde gelenek ile modernliği, yerel ile küreseli, eski ile yeniyi, kadim ile günceli, soyut ile somutu bağdaştırmış bir toplumuz. Eğitim sistemimizde kültürün, hayatımıza rengini veren temel olgu olduğu düşüncesinden hareketle, her türlü kültür değerimizi geliştirecek, kişisel veya toplumsal yaşam pratiklerimizi ve davranışlarımızı etkileyen kültür kaynaklarını güçlendirecek, kültürel dokuyu sağlamlaştıracak etkinliklere yer vermeye devam edeceğiz. Kültür iklimimiz içinde bulunan her türlü farklı rengi yaşatmanın ve geliştirmenin de gayreti içinde olacağız”

Meclis Başkanı Melisa Yalman, 23 Nisan 2071 özel oturumunda söz alan bütün Milletvekillerine teşekkür ederek oturumu kapattı.

Editör: Haber Merkezi