Osmaniye Sağlık İl Müdürlüğü toplum Sağlığı Merkezinde görevli Uzman Dr. Yağmur Kılıç Yangın, çöl fırtınalarının sağlığa etkileri konusunda vatandaşlara uyarıda bulundu.
Yangın, yaptığı açıklamada, Kuzey Afrika kaynaklı toz taşımı diye tabir edilen doğa olayından Osmaniye’nin de etkilendiği belirtti.
Çöl tozlarının fırtınalarla birlikte birkaç bin kilometre yol alabildiğini, kıtalar arası etkilere sebep olabildiğini belirten Uzman Dr. Yağmur Kılıç Yangın, havada olmaması gereken bu parçacık maddelerin, bağışıklık sisteminin yanı sıra kalp ve damar, solunum ve üreme sistemlerine zarar verdiğini ifade etti.
Sağlık Müdürlüğü Toplum Sağlığı Merkezinde görevli Uzm.Dr.Yağmur Kılıç Yangın, bölgemizdeki çöl fırtınalarının sağlığımıza etkileri, alınacak önlemler konusunda açıklamalarda bulundu.


Yangın, yaptığı açıklamada, şu ifadelere yer verdi:
“Çöl tozları fırtınalarla birlikte birkaç bin kilometre yol alabilmekte, kıtalar arası etkilere sebep olabilmektedir. Havada olmaması gereken bu parçacık maddeler, bağışıklık sistemi yanı sıra kalp ve damar, solunum ve üreme sistemlerine zarar vermektedir. Özellikle akciğer ve astım rahatsızlıkları olan hassas gruplar, bahar allerjisi ve solunum rahatsızlığı olan vatandaşlarımız, bu şekildeki hava olaylarında daha dikkatli olmaları gerekmektedir. Bu özellikteki hastalarımız tozlu havayı soluduklarında solunum sıkıntısı ile karşı karşıya kalabilirler.”
Yangın, vatandaşların zorunlu değiller ise bu günlerde dışarı çıkmamalarını ve ilaçlarını kesinlikle aksatmamalarını önerdi.
Kronik rahatsızlığınız olmasa dahi bu günlerde baş ağrısı, öksürük geniz akıntısı görülebileceğini anlatan Yangın, “Çöl tozları solunum sistemimizi etkilediği kadar göz sağlığımızı da çok etkilemektedir. Gözlerde çapaklanma, kızarıklık, sulanma, kaşınmaya sebep olabilir. Özellikle alerjik konjoktivit (göz nezlesi) olanlarda bu belirtiler daha fazla görülebilir. Bu sebeple göz temizliğine de özen göstermeliyiz. Çocuklarımızın burun temizliğini düzenli yapmalı, dışarıda uzun vakit geçiren çocuklarımız eve geldiğinde mutlaka banyo yaptırmalıyız. Bol sıvı almalıyız, elimizi yüzümüzü daha fazla yıkamaya özen göstermeliyiz. Havada çöl tozu olduğunda; Kapalı ortamda kalmak, dışarı çıkılacaksa ağız ve burnu mümkünse parçacık tutucu maske (FFP2, FFP3) veya normal maske veya ıslak bezle kapatmak, açık havada egzersiz yapmamak, araba kullanırken havalandırmayı çalıştırmamak yararlıdır” ifadelerini kullandı.

Mahsur kalan yavru kedileri itfaiye kurtardı Mahsur kalan yavru kedileri itfaiye kurtardı


Editör: Haber Merkezi