Osmaniye Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Merkez İlçe Kadın Kolları Başkanı Çiğdem Yıldız, partili belediyelerle “Yerel Yönetimlerde Çalışma Yaşamında Şiddet ve Tacizi Önlemeye Yönelik Politika Belgesi”ni paylaşıldığını Uluslararası Çalışma Örgütü’nün ilgili sözleşmeyi yerel yönetimlerimizle hayata geçireceklerini belirtti.
Yıldız, yaptığı açıklamada, kadın cinayetleri sistematik bir artış gösterdiğini hatırlattı
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun verilerini hatırlatan Yıldız, “2002 yılında 66 kadın cinayeti işlenmişken, bu yıl 10 ayda 194’ü şüpheli olmak üzere en az 447 kadın öldürüldü. Bir kez daha haykırıyoruz: şüpheli kadın ölümü yoktur, etkin yürütülmeyen soruşturma vardır” dedi.
Yıldız, bütçeden kadının payına yoksulluk düştüğünü ileri sürdü.
Yarım alan hane sayılarından bahseden Yıldız, “Bakanlık verilerine göre; 2018 yılında sosyal yardım alan hane sayısı 3 milyon 494 bin 931 iken 2023 itibarıyla 4 milyon 400 bin haneye ulaştı. Üstelik sosyal yardımlardan yararlandırılan toplam 4,4 milyon haneden 3,5 milyonu “düzenli sosyal yardımlar” kapsamında yer alıyor. Yoksulluktan en çok da çocuklar nasibini alıyor. Ailesi tarafından bakılamadığı için “Sosyal ve Ekonomik Destek” programı kapsamına alınan çocuk sayısı katlanarak artıyor. 2022 yılında SED programında 155 bin çocuk var iken 2023’de bu sayı 163 bin 995’e yükseldi. Bu utanç AKP’nindir” diye konuştu.
Yıldız, CHP’li belediyelerin kadına yönelik şiddetle ilgili yapmayı planladığı çalışmaları kaydetti.
Belediye çalışanlarına farkındalık ve bilinçlendirme amaçlı toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimleri verileceğini anlatan Yıldız, şunları kaydetti:
“İş yerinde şiddetin ve ayrımcılığın ortadan kaldırılması için şiddet mağduru çalışanı gözeteceğiz. Kadınlara yönelik cinsel taciz ve cinsel saldırı vakalarında adli makamlara yansıyan durumları esas kabul edeceğiz ve gerekli her türlü tedbiri alarak gerekli adımları ivedilikle atacağız. Bu süreçte gizlilik esasına göre hareket edeceğiz. Şiddet mağduru çalışanın talep etmesi halinde; hukuki ve/veya psikolojik destek sağlayacağız. Belediye çalışanlarının istihdamında yüzde 50 cinsiyet kotasını hedefleyeceğiz. 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddet ve Mücadele Günü etkinliklerine katılan kadın üyelere -işi aksatmamak kaydıyla- idari izin vereceğiz”
Yıldız, eşitlik mücadelesinden asla vazgeçmeyeceklerini vurguladı.
“Kadınlar Vardır, Kadınlar Her Yerde” diye haykırırken seslerini yükselteceklerini ifade eden Yıldız, “Budamaya çalıştıkları yasaların etkin uygulanması için örgütlü gücümüzle direneceğiz. Can simidimiz olan İstanbul Sözleşmesi’ni ilk fırsatta yeniden uygulamaya koyacağız. Kıyafetimizden kahkahamıza, kaç çocuk doğuracağımızdan ne zaman evleneceğimize kadar her şeyimize karışanlara geçit vermeyeceğiz. Kadını aile içinde eritmeye çalışanlara, eşit yurttaşlık haklarımıza sahip çıkarak cevap vereceğiz.”
Yıldız, kadına yönelik şiddeti de kadın cinayetlerini de sonlandıracaklarını sözlerine ekledi.
Haber: Ümit KAHRIMAN