Tarih: 02.02.2013 09:01

"Kanser çağın en önemli sorunudur"

Facebook Twitter Linked-in

Boz, ülkede kanser görülme sıklığında devamlı artış meydana geldiğini, nedeni bilinen ölümler arasında kalp-damar hastalıklarından sonra ikinci sıraya yükseldiğini kaydetti.

Kanser nedeniyle ölümlerde ilk sırayı erkeklerde akciğer, kadınlarda meme kanseri aldığını kaydeden Boz, ‘’ Kanserin oluştuğu organa göre belirti ve bulguları da değişmektedir.
Kanserin sebepleri arasında çevresel nedenler, kimyasal maddeler, viral enfeksiyonlar ve sigaranın rolü büyüktür. Kanserlerin görülme sıklığını azaltabilecek koruyucu önlemler ile bireyleri kansere yakalanma riskini yükseltecek etmenler tanımlanmıştır. Bu nedenle bireylerin kanser konusunda bilinçlendirilmeleri kanserin kontrolünde en önemli unsurdur. Günümüzde kanser kontrol programları ağırlıklı olarak erken tanı çalışmalarına dayanmaktadır’’ dedi.

Kanserin iyileştirilir bir hastalık olduğunu ve iyileşmenin erken teşhis ile doğru orantılı olduğunu vurgulayan Boz, ‘’Kanserden korunmada öncelikle bu hastalıktan korkmamayı öğrenmek gerekmektedir. Korku hekime gitmeyi önleyebileceğinden, hastalığın teşhisini ve önlenmesini engeller. Tüm kanserlerin %70-80` inde sebebin çevresel faktörler olduğu tahmin edilmektedir’’ diye konuştu.

Boz, kanser yapıcı etkileri bilinen maddelerden korunmak, kanserden korunmada en önemli faktör olduğunu kaydetti. Valilik Basın




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —