19 Mayıs'ı, Atatürk’ün huzuruna çıkarak kutladılar 19 Mayıs'ı, Atatürk’ün huzuruna çıkarak kutladılar

Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde kültür böğürtleni yetiştiren Ziraat Mühendisi İsmet Soytorun, Çukurova'da tahıl üretiminin yavaş yavaş yok olmaya başladığını, bu yüzden çiftçinin alternatif ürünlere yöneldiğini kaydetti.

Kümbet köyünde 8 dekar alanda gerçekleştirilen böğürtlen üretiminden yüksel rekolte beklediğini söyleyen Soytorun, ürünün pazar sıkıntısı yaşadığını ifade etti.

25 Haziran- 5 Ağustos tarihleri arasında hasat dönemi olduğunu belirten Soytorun, “Her kökten yaklaşık 11 kilo ürün alıyorum. Hasat öncesi 40 gün boyunca 7 kişiye iş imkanı sağlıyorum. Ürünü şimdilik marketlere, dondurmacılara, pastanelere satıyorum.” dedi.

Tahıl üretiminin, ekonomik olmaması sebebiyle yavaş yavaş Çukurova'dan silinmeye başladığını belirten Soytorun, böğürtlenin alternatif ürünler arasında yer alacağı beklentisi içerisinde olduğunu kaydetti.

GEÇİMİNİ BÖĞÜRTLEN İLE SAĞLIYOR
Evli ve iki çocuk babası Soytorun, çocuklarının okul masraflarını ve evinin geçimini böğürtlenlerden karşıladığını söyleyerek şunları söyledi: “Böğürtlenin gerek reçel, gerek marmelat, gerekse pasta gibi çok çeşitli kullanımı olmasından dolayı çok yakında çiftçilerimize yüksek gelir kapısı olacağını düşünüyorum. Bitki Kadirli'de iklim ve çevre adaptasyonunu sağlamış çok güzel verim ve gelişme gösterdi. Herhangi bir hastalık ve zararları olmadığı için bir ilaç masrafı da yok. Ovada yetişen diğer ürünlerin gübreleme, ilaçlama gibi üretim maliyetlerinin yüksek olduğu göz önüne alınırsa böğürtlen tarımının bu yönden ne kadar karlı olacağı görülüyor."

BÖĞÜRTLENİN FAYDALARI
Böğürtlenin faydalarının saymakla bitmediğini söyleyen Soytorun, “Yaşlılıktan kaynaklanan hafıza kayıplarını önler. Suyu ishallerde çok faydalıdır. Ağız yaralarına, öksürüğe, ayak yorgunluklarına, bünyesinde barındırdığı antioksidanlardan dolayı kansere, şekere, diş eti ve bademciklerdeki iltihaplara, böbrek taşı ve kumuna, solunum yolları rahatsızlıklarına, idrar söktürmeye ve kabızlığa, tok tutan bir meyve olduğu için böğürtlen zayıflamak isteyenlere faydalıdır.” diye konuştu. Burhan Demircioğlu

Editör: Haber Merkezi