EYT düzenlemesi, kapsama giren sigortalıların emeklilik tarihini ortalama 6 yıl erkene çekiyor. 2023 yılı sonu itibarıyla EYT çerçevesinde 2 milyon kişi emekli olurken, bu kişilerin yaş ortalaması 48,1 olarak tespit edildi.

Emekli Sayısı Artarken, Çalışan Sayısı Azalıyor
EYT uygulaması ile birlikte emekli sayısındaki artış, çalışan sayısında bir azalmayı beraberinde getiriyor. Bu durum, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) prim gelirlerinin azalmasına yol açarken, emekli maaşı ve sağlık ödemelerinin de artacağı öngörülüyor. 2024 yılı itibarıyla toplamda 401,7 milyar lira emekli maaşı, 13,7 milyar lira bayram ikramiyesi ve 162 milyar lira prim kaybı bekleniyor.

LG, Berlin'de yeni nesil ev asistanı ThinQ ON'u tanıtacak LG, Berlin'de yeni nesil ev asistanı ThinQ ON'u tanıtacak

SGK o desteği kaldırdı: EYT'yle emekli olanlar dikkat! Binlerce EYT'li  çalışan işsiz..

Çalışan-Emekli Oranı Düşüşte
Türkiye'deki toplam emekli sayısı 16 milyon 154 bin 322 olarak kaydedilirken, çalışan-emekli oranı 2008 yılında 1,87 iken, 2024 yılında 1,63’e düştü. Bu orandaki azalma, EYT düzenlemesi ile birlikte hızlandı.

SGK Harcamalarının Dağılımı
2023 yılı itibarıyla SGK'nın toplam harcamalarının %63’ü emekli maaşlarına, %25’i ise sağlık giderlerine ayrıldı. EYT düzenlemesi, bu harcama yapısını daha da etkileyerek, sistemin sürdürülebilirliği üzerinde önemli bir baskı oluşturuyor.

Editör: Bekir Burak CANBOLAT