Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) o emeklilerin sağlık harcamaları dahil çoğu harcamalarını tespit edip geri almak için adım attı. Yaklaşık 16 milyon kişiye maaş ödeyen SGK, geçtiğimiz yıl milyonlarca emeklinin (EYT) kapsamında masrafların eklenmesiyle bütçesi oldukça kabardı. SGK'nın ödediği miktar bütçe sorunlarının aşılma ihtimali riskini beraberinde getiriyor. 

SGK, sorunları en aza indirgemek ve sağlam bütçe imkanına kavuşnmak için önlemler almak için düğmeye bastı. Hak etmedikleri halde emekli olan vatandaşların emeklilik maaşları iptal edilecek. Belirli kategorilerde kesim yapılacak ve işleme alınacak. Sahte sigortalı emekli yani çalışmayan veya tanıdığı kişiler taarfından sigortalı gösterilerek çalışan vatandaşlar SGK tarafından tespit edildikleri takdirde suç olarak değerlendirilip haklarında işlem yapıldıktan sonra emeklilikleri iptal edilecek.

Geleneksel Kuş Dili Sosyal Medyada Gündem Oldu Geleneksel Kuş Dili Sosyal Medyada Gündem Oldu

Bir diğeri ise sahte boşanmalarla ilgili olarak denetim yapılıyor. Bazı kadınlar, anne ve babalarından ölüm aylığı alabilmek için resmiyette boşanıp evlilik birliklerini sürdürüyorlar ve bu yolla SGK'dan ölüm aylığı alıyorlar. SGK bu durumu tespit ederek o kişilerin emekliliklerini iptal ediyor.
    
HARCAMALAR FATURALANDIRILACAK
SGK'nın bir kişinin emekli maaşını kestiği durumda yaptırım sadece bununla sınırlı kalmıyor. Bu durumda, son 5 yıl içinde ödenen tüm emekli maaşları yasal faiziyle birlikte geri alınıyor.
Ayrıca bu kişilerin sağlık harcamaları da bu kişilere fatura olarak sunuluyor. Bu borcu ödemeyen kişilerin SGK tarafından icra ediliyor.

Bu önlemlerle SGK, emeklilik sisteminin sağlığını korumaya çalışırken, vatandaşların da bu tür suistimallere karşı dikkatli olmaları gerektiği vurgulanıyor.

Muhabir: Sedat Kaan ERAT