Bütün insanların güzel olmasını istiyor gönül. Biliyoruz ki iyi insandan kimseye zarar gelmez. Onlar sahip oldukları güzellikleri, bir çiçeğin cömertliğiyle bölüşürler herkesle. İyi de nasıl güzel olur insanlar? Başka yolları da vardır ama bunun bir yolu okumak olmalı.

Ne zaman okumayla ilgili bir kampanya duysam heyecanlanırım. Geçtiğimiz günlerde Bitlis İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Emin Korkmaz Bey’den bir mesaj aldım. Bitlis’te “Doğu Okuyor” kampanyası başlattıklarını, bu çerçevede “100 yazar, yüz bin kitap” sloganıyla hareket etiklerini ve projeye destek verip vermeyeceğimi sordu. Sanki dünyalar benim oldu ve hiç düşünmeden, seve seve Bitlis’e gideceğimi söyledim.

20 Mart Çarşamba günü 15.30’da Muş Havaalanına indiğimizde bizi Mahmut Uşar karşıladı. Kim bu arkadaş? Hiç yabancı gelmiyor bana. Sanki yıllardan beri tanıdığım biri… Cevabını kendim buluyorum: Mahmut Bey, bir Anadolu çocuğu. İlerleyen günlerde böyle değerli insanlarla sık sık karşılaşıyorum.

HAYIRSEVER İŞADAMLARI

Rahat bir yolculuktan sonra Bitlis’e giriyoruz. Yolun sağında-solunda okullar, hastaneler ve sosyal kurumlar mevcut. Tamamını Bitlisli hayırsever işadamları yaptırmış. Bunda garipseyecek bir şey yok, diyebilirsiniz. Doğru, başka şehirlerde de benzerlerini görmek mümkün. Yalnız burada farklı bir durum var: “100 yazar, yüz bin kitap” kampanyasının destekçisi de bir iş adamı. İşte bunu ilk defa görüyorum. Teşekkürler Ahmet Eren Bey…

SANATÇI BÜROKRATLAR…

Bitlis’te bizi Milli Eğitim Müdürü Mehmet Emin Korkmaz Bey karşılıyor kırk yıllık dost gibi. Biraz sonra Vali Bey’i ziyarete gidiyoruz, Veysel Yurdakul Bey’de de aynı sıcaklık. Bunlar farklı bürokratlar. Biraz sonra anlıyoruz sebebini: Hem Vali Bey hem de Milli Eğitim Müdürü şair ve yazar. Daha sonra Şube Müdürü Mutluk Özden Bey’in de şair olduğunu öğreniyorum. Bu kadar yazar bir arada olunca, elbette benzeri olmayan bir proje ortaya çıkar.

PAYDAŞ İLLER

İstanbul’da, Cizre’de ve son olarak Edirne’de buna benzer güzel çalışmalar yapıldığına şahit olduk. Fakat bu proje gerçekten çok farklı. Abarttığımı düşünenler varsa projenin detayını anlatayım efendim. 21 Mart Perşembe günü saat 10.00’da Halk Eğitim Merkezi salonunda 400 öğrenciyle sohbet ediyoruz. On il ve birçok ilçe telekonferans sistemiyle canlı olarak izliyor bizi. Yüz bin kitap Bitlis’te okunduktan sonra geri toplanıp diğer illere gönderilecek.

Sohbetler il merkeziyle sınırlı değil, ilçelere ve başka illere de gidiliyor. İki gün içinde Bitlis merkezde üç, Adilcevaz’da bir, Muş-Hasköy’de de bir programa katıldık. Ayrıca Bitlis TV’ye misafir olduk. Bu programlar sonunda fiziken yorulsak da ruhen dinlendik. Eğer davet edilirsek, yeniden yorulmaya hazır olduğumuzu Mehmet Emin Bey’e de belirttik.

BİZİM ÇOCUKLARIMIZ…

Yaptığımız bütün sohbetlerde öğrencilerin dikkati ve saygısı takdire şayandı. Sohbet bittikten sonra hepsi gerçek öğrencim gibi elimi öpüyor, ben de onların alnından öpüyor ve her zamanki şiirimi okuyorum:

Bilgi bahçesinin gülü,

Bir çiçektir öğrenciler.

Gönülleri sevgi dolu,

Bir çiçektir öğrenciler.


BURAM BURAM TARİH VE MUHABBET

İlçe Milli Eğitim Müdürü Zeynel Kılıç Bey’in davetiyle Ahlat’a uğruyoruz. Tarihi yerleri gezdikten sonra Selçuklu mezarlarını ziyaret ediyoruz. Atalarımızın huzurunda olmak beni fazlasıyla duygulandırıyor. Onlara dua ettikten sonra dilimden şu sözler dökülüyor: Allah sizlerden razı olsun, ne kadar sade ve güzel yaşamışsınız, aynı mezar taşlarınız gibi.

TÜRKÜYE İLAVE YAPILMIŞ

Milli Eğitim Müdür Mehmet Emin Bey, şube müdürleri Mutluk Özden ve Cesim Ateş Beylerle büryan kebabı yiyoruz. Daha doğrusu ben yiyorum, onlar projelerini anlatıyorlar. Üniversite sınavlarında derece yaptıklarını, velileri okullarda ağırladıklarını, Kutlu Doğum Haftası’nda Peygamberimizle ilgili kitap dağıtacaklarını… Onlar bütün bunları anlatırken ben de Bitlis’in meşhur türküsüne ilave yapıyorum:

Bitlis’te yüz bin kitap,

Beri gel yazar, beri gel!

Acele verip cevap,

Beri gel yazar beri gel.

Meşaleyi yakıyor,

Bütün “Doğu Okuyor”,

Yollarına bakıyor,

Beri gel yazar, beri gel.

Bu türkülü çağrıya hiçbir yazarın hayır demeyeceğine inanıyor, projeyi canı gönülden destekleyen Vali Bey’e, Milli Eğitim Müdürü’ne ve arkadaşlarına teşekkür ediyorum. İnşallah gayretinizle yarınlar daha aydınlık olacak. Allah yâr ve yardımcınız olsun…