21 Eylül Cumartesi Günlük Burç Yorumları: Aşk, iş, sağlık hayatınızda neler olacak? 21 Eylül Cumartesi Günlük Burç Yorumları: Aşk, iş, sağlık hayatınızda neler olacak?

Hepimiz iyi bir meslek sahibi olmanın yanında bütçemize yetecek kadar maaş talep ettiğimiz ya da beklediğimiz bir iş arıyoruz. Ancak bu haberde maaşı yaklaşık olarak 110 Bin TL'yi bulan CNC operatörlüğünde işverenler personel bulamıyor.

Üniversiteye başlayacak veya yeni olarak iş hayatına atılacak kişilerin dikkat etmesi gereken konuların başında okuduğu bölüm veya mezun olduğu bölümden ziyade yapılacak olan iş önemli. Bunlardan bir tanesi CNC operatörlüğü. 110 bin TL maaş alan elemanın bile olduğu bu meslekte sektör; yana yana eleman aramasına rağmen bulamamaktan dertli.

CNC aslında herkesin gördüğü, dokunduğu her ürünü üreten takım tezgahları. Dolayısıyla sanayide önemleri oldukça büyük. Yalnızca CNC'nin ihracata katkısı yıllık 90 milyar dolar olurken katma değeri bu kadar yüksek olmasına rağmen sektör üretimi dahi etkiler boyuta gelen eleman sorunuyla karşı karşıya kalıyor. Ciddi bir eleman sıkıntısı yaşandığı belirtilirken üretimde stratejik bir öneme sahip bu alan için sektör personel bulamıyor.

CNC operatörlüğü için "Geleceğin mesleği ve şu anın da mesleği aslında" ifadeleri kullanılırken "365 gün 5 yıldır eleman arıyoruz" denildi. Operatör bulunamamasıyla ilgili üretimde yavaşlamaların olduğu belirtilirken "Genç arkadaşlara ihtiyacımız var" ifadeleri kullanıldı.
İş dünyasında önü açık bir meslek halinde olan CNC operatörlüğü Sanayi devrimi seri üretimi getirirken geleneksel torna tezgahlarının yerini de dijital tezgahlar aldı. O tezgahlar da akla gelen her şeyi üreten makineler haline geldi. Bu tezgahlarda üretilen ürünler havacılıktan savunmaya, otomotivden medikale tüm sanayi sektörleri için stratejik öneme sahip.

Çünkü daha çok üretim, daha çok katma değer ve ihracat demek. Türkiye'nin bu üretimi yapacak kapasitesi olduğu ama bu tezgahlarda çalıştıracak yeterli personelin bulunmadığı aktarıldı.
TİAD Genel Sekreter Yardımcısı Samet Burçin Aydoğmuş, "Türkiye'de kullanıma girecek olan takım tezgahı sayısı çok daha fazla olabilir ancak yeterli iş gücüne sahip olmadığımız için bu sayı daha aşağılarda kalıyor" dedi. TİAD Yönetim Kurulu Üyesi Cem Şirolu "Her sene gerçekten iş hacmi çok büyüyor Türkiye'de. Dolayısıyla var olanın üstüne her sene belli bir istihdam açığımız var." şeklinde konuştu.
 

Muhabir: Sedat Kaan ERAT