Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Mersin il sınırlarında yapılan Adana ve Osmaniye'nin de yoğun olarak kullanacağı Çukurova Uluslararası Havalimanı'nın resmi açılışının 10 Ağustos'ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla yapılacağını duyurdu.
Bakan Uraloğlu, "244,5 milyon euro yatırımla hayata geçen Çukurova havalimanımızdan 25 yıl içerisinde 297 milyon 100 bin euro kira bedeli elde edeceğiz. Çukurova havalimanı Türkiye'nin Ortadoğu ülkelerine açılan kapısı olacaktır" dedi.
Yatırım ve Kapasite Detayları
Bakan Uraloğlu, 800 hektar arazi üzerine inşa edilen havalimanında incelemelerde bulunarak basın açıklaması yaptı. Havalimanının yıllık 9 milyon yolcu kapasitesine sahip olduğunu belirten Uraloğlu, "Çukurova Uluslararası Havalimanı'nın resmi açılışını 10 Ağustos Cumartesi günü Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle gerçekleştirmeyi planlıyoruz" şeklinde konuştu.
Türkiye'nin Havacılık Başarıları
Türkiye'nin havacılık sektöründeki gelişmeleri vurgulayan Uraloğlu, "2002 yılından sonra havacılığımızı özel sektör işletmelerine açarak rekabet ortamı oluşturduk. İstanbul Havalimanı başta olmak üzere yeni havalimanları inşa ettik. 2053 hedeflerimiz kapsamında mevcutta 57 olan aktif havalimanı sayımızı da 61'e çıkaracağız" dedi.
Avrupa'daki Konum ve Başarılar
Uraloğlu, Eurocontrol raporlarına atıfta bulunarak Türkiye'nin günlük ortalama 3 bin 959 uçuş ile Avrupa'da en yoğun trafik hacmine sahip ülkeler arasında 6. sırada yer aldığını belirtti. İstanbul Havalimanı'nın Avrupa'nın en yoğun havalimanı olduğunu, Antalya Havalimanı'nın ise 8. sırada yer aldığını ekledi.
Bölgesel Havalimanlarının Önemi
Çukurova Uluslararası Havalimanı'nın bölgesel niteliğiyle önemli bir yatırım olduğunu vurgulayan Uraloğlu, "Bölgesel Havalimanlarının ülke hizmet ihracatına ve inşa edildikleri bölgenin hizmet sektörüne ciddi oranda katkı sağladığı bilinen bir gerçektir" dedi. Ayrıca, Ordu-Giresun ve Rize-Artvin Havalimanlarının bu yaklaşımın güzel örnekleri olduğunu ifade etti.
Ekonomik ve Ticari Katkılar
Çukurova Uluslararası Havalimanı'nın Türkiye'nin Ortadoğu ülkelerine açılan kapısı olacağını belirten Uraloğlu, "Bölgedeki işletmelerin Havayoluyla daha hızlı ve etkin bir şekilde mal taşımasını, yerel işletmelerin küresel tedarik zincirlerine entegrasyonunu kolaylaştıracaktır" dedi. Havalimanının ayrıca 3 bin kişiye istihdam sağlayacağını ve bölgeye ekonomik, ticari ve turizm açısından büyük katkı sağlayacağını söyledi.