Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdürü Cavit Erkılınç, Resmi ilan adetlerinin her geçen yıl düştüğünü ve bu konuda el birliği ile çözüm üretilmesi gerektiğini söyledi. 
BİK Genel Müdür Cavit Erkılınç, Basın İlan Kurumu 32. Dönem 7. Genel Kurul Toplantısında yaptığı konuşmada, Kurumun son dönemde gerçekleştirdiği çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Basın sektörünü ilgilendiren güncel konulara ilişkin görüşlerini paylaşan Erkılıç, ilanlardaki azalmanın önümüzdeki süreçte can acıtabileceğine dikkat çekti.
Erkılınç, “Söz konusu düşüş, resmi ilan fiyat tarifesine üst üste yapılan yüksek oranlı zamlar nedeniyle maddi yönden etkisini çok hissettirmese de önümüzdeki yıldan itibaren can acıtacağını düşünüyorum” uyarısında bulundu.

NARİN GÜRAN'IN AİLESİNDEN ŞEYTANİ PLAN NARİN GÜRAN'IN AİLESİNDEN ŞEYTANİ PLAN

T7 A2415“Gazetelerimiz asgari satış rakamlarının, sayfa sayısının düşürülmesini istiyor. Ekonomik anlamda en kolay çözümü burada görüyor” diyen Erkılınç, defalarca ifade ettiği üzere kamu kurumlarının satmayan ve okunmayan yayınlara ilan parası ödemek istemediğini söyledi.
Kamu kurumlarının ihale ilanlarında yayım bedelini düşürmek için çeşitli yöntemlere başvurduklarını söyleyen Erkılınç, “İhaleyi parçalara ayırarak ilanı zorunlu kılan eşik değerin altında bırakan da var, daha önce ilçe ilçe yaptığı ihaleyi il genelini kapsayacak şekilde tek bir ilanda toplayan da var. Bazı ilçe belediyelerimiz sürekli şikâyette ve serzenişte bulunuyor” diye konuştu.
FIRATINI BULSALAR!
Erkılıç, ihale ilanları için sürekli bir hareketlilik olduğunu, sıkı takip ettiklerini fakat fırsatını bulsalar ihale ilanlarının ellerinden alınacağına işaret etti.
Devletin basına her hâlükârda destek vermek zorunda olduğunu dile getiren Erkılıç, şöyle devam etti:
“Bakıyorsun odalarımızın genel kurul duyurusu ilanları gidiyor, gitmiş. Yayınlarımız, Resmi Gazeteyi dahi takip etmiyor, ‘şu ilanlarınız elinizden gidiyor’ diye biz haberdar ediyoruz. Sonra da ‘Basın İlan Kurumu yüzde 15’imizi kesiyor’ deniliyor. Bundan daha da acı olanı var. Biz bir yönetmelik çıkarsak, mevzuat düzenlemesi yapsak koşa koşa mahkemelerin yolunu tutanlar, diğer kurumların aldığı kararlarla ilgili tek bir dava açmıyor, açamıyor. İşin içerisine ideoloji girdi mi, fikri veya maddi menfaat girdi mi sözüm ona tüm ilkesel duruş rafa kaldırılıyor. Aman görünmeyelim diye tüm ışıkları söndürüyor, üzerlerine kapıları kilitliyorlar. Bunu ayırt etmeksizin tüm kesimler için söylüyorum”
Devlet, basına her hâlükârda destek vermek zorunda, her ne olursa olsun, bir şekilde basına bu kaynağı aktaracak” şeklinde görüşlerin olduğunu belirten Genel Müdür Erkılınç, bunun gerçeği yansıtmadığını ifade ederek devletin “Basın İlan Kurumu, sen kriterleri belirle. Bu belirlediğin kriterlere uyan yayınlara da kamu kaynaklarını adaletli bir şekilde dağıt” dediğini hatırlattı.

Muhabir: Ümit KAHRIMAN