Genel

BENZİN ALIRKEN TELEFONLARA DİKKAT! AKARYAKIT İSTASYONLARI ALARM VERİYOR

Benzin istasyonlarında cep telefonu kullanmak gerçekten patlama riski taşır mı? Bilimsel veriler ve araştırmalar ne diyor? Tehlike riski gerçek mi? İşte detaylar...

Abone Ol

Benzin istasyonlarında cep telefonunu kapalı tutmak için koyulan uyarılar dikkat çekici. Bazı uyarılar cep telefonlarının patlama riski oluşturabileceğini öne sürüyor. Peki gerçekten böyle bir tehlike var mı? Cep telefonu kullanmak patlamaya neden olabilir mi?

BENZİN İSTASYONLARINDA NEDEN CEP TELEFONU UYARI TABELALARI VAR?

Aslında bir çok kişi telefonu akaryakıt istasyonunda kullanmanın, radyo dalgaları ya da kıvılcım çıkarıp, benzinle birleştiğinde yangına sebep olabileceği için yasak uyarısı olduğunu düşünüyor.

Fakat, durum sanılanın aksine biraz farklı. Özellikle yurt dışında, şoförler benzini arabalarına kendileri doldurur. Bu uyarıyı koymalarının nedeni sürücülerin dalgınlıkla benzin pompasını arabada unutup arabayı sürüp gitmelerini önlemek içindir.

Böyle bir durumda her yere benzin yayılır ve benzinin alev alma riski ortaya çıkar.  Neyse ki günümüzde böyle bir durumun yaşanma olasılığı geçmişe göre daha az.

Modern benzin pompalarının hortumları zorlandığında otomatik olarak yerinden çıkar. Benzin depolarında ağızlıklar sayesinde benzinin sızması engellenir, böylece gizli bir tehlike ile karşı karşıya kalmak yerine bu durumbenzin istasyonunun sahibi ve çalışanları için büyük bir külfet oluşturmaktan öteye gitmez.

CEP TELEFONLARI PATLAMAYA YOL AÇAR MI?

Cep telefonları, ince dış kaplamalarının altında, ağ kuleleriyle kablosuz olarak iletişim kurmalarına yardımcı olan sayısız küçük elektronik bileşen içerir. Telefonunuz ile ağ kulesi arasındaki iki yönlü iletişim, ağ kulesine hızla ulaşan ve saniyeler içinde telefonunuza geri dönen görünmez dalgalar olan elektromanyetik dalgalar aracılığıyla gerçekleşir.

Bu dalgaların enerji değerleri 1,24 megaelektron-Volt ila 12,4 peta-elektronvolt aralığındadır. Elektromanyetik radyasyon oldukça fazla enerji taşıdığı için kıvılcımlara neden olabileceği düşünülür.

BİLİMSEL ARAŞTIRMALAR NE DİYOR?

Benzin istasyonlarındaki patlamalarla cep telefonu kullanımı arasında belgelenmiş bir bağlantı bulunmuyor. Hatta 1994-2005 yılları arasında dünyanın her yerindeki akaryakıt istasyonlarında yapılan bir araştırmaya göre,Benzin istasyonlarında statik elektrik nedeniyle yangın çıkması mümkündür. Ancak bunun cep telefonlarından kaynaklandığına dair bir kanıt yok.

ABD Federal İrtibat Komisyonu’na göre, 2004 ile 2008 yılları arasında benzin istasyonlarında çıkan araç yangınlarının yüzde 3’üne “sınıflandırılmamış statik deşarj” neden oldu.

Petrol Ekipmanları Enstitüsü’ne göre 1992 ile 2006 yılları arasında statik elektrik 170 benzin istasyonu yangını meydana geldi.

Ancak, her yıl dünya çapında on milyarlarca yakıt ikmali yapılması gerçeğine rağmen, cep telefonlarının bu tür yangınlara sebep olduğuna dair bir olay kaydedilmedi.

2015’teki benzin istasyonu yangınlarıyla ilgili bir raporda, Federal İletişim Komisyonu şöyle yazdı: “Kablosuz endüstrisi, kablosuz telefonların yanıcı malzemeleri ateşleyebilecek kıvılcımlar üretme potansiyelini araştırmıştır. Çalışmalar genel olarak, bir cep telefonu bataryasından çıkan bir kıvılcımın çok kesin koşullar altında gaz buharını tutuşturmasının teorik olarak mümkün olduğu sonucuna varıyor; ancak, kablosuz telefon kullanımının bir benzin istasyonunda yangına veya patlamaya neden olduğu tespit edilen hiçbir belgelenmiş olay yoktur.”