Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye genelinde etkili olan zirai donun ardından Isparta’nın Yalvaç ilçesinde üreticilerle buluşarak zarar gören alanlarda incelemelerde bulundu. Bayraktar, çiftçilere destek sözü vererek, "Ülkemizde yaşanan zirai don olayı 65 ili etkiledi. Bazı ürünlerde yüzde 100, bazı ürünlerde ise yüzde 90, yüzde 70, yüzde 60 oranında zararlar meydana geldi. Meyve ve sebzelerin yanı sıra hububat ve pancar gibi ürünlerde de büyük kayıplar yaşandı. Bu afetin boyutu oldukça büyük. Sonbahar gibi bir mevsim yaşadık, kışı ise sonbahar gibi geçirdik. İlkbaharda ise kar gördük. Bu mevsim kayması, tarımsal üretimi olumsuz etkiliyor. Gelecekte bu değişikliklerle karşılaşmaya devam edeceğiz, bu yüzden tedbir almamız şart" şeklinde konuştu.
Su Krizi Uyarısı: 2030’dan Sonra Kritik Seviyeye Düşüş
Bayraktar, Türkiye'nin su kaynakları açısından büyük bir tehdit altında olduğuna da dikkat çekti. "2030’dan sonra kişi başı su miktarımız bin metreküpün altına düşecek. Bu durumda su verimliliğini artırmalı, su kayıplarını önlemeli ve sulamaya açılmayan 2 milyon hektar arazimizi değerlendirmeliyiz. Havza bazlı destekleme modelini sürdürmeliyiz. Bu model, üretimi sürdürülebilir kılmanın en iyi yoludur" ifadelerini kullandı.
Tarımda Yaşlanan İşgücü ve Mülteci İşçi Gerçeği
Tarım sektöründe yaş ortalamasının 59’a çıktığını belirten Bayraktar, gençlerin tarımdan uzaklaştığını vurguladı. "Tarımda yaş ortalaması 59’a çıktı, gençleri tarımda tutamıyoruz. Mülteciler olmasa tarımda işçi bulamayacağız. TARSİM’i geliştirerek çiftçiyi daha çok korumalıyız" dedi. Ayrıca TARSİM ile ilgili çiftçilerden gelen şikayetlere de değinen Bayraktar, bu şikayetlerin giderilmesi halinde daha fazla çiftçinin sisteme dahil olabileceğini ifade etti.
Bayraktar, ziyaret kapsamında Yalvaç Ziraat Odası’ndaki programın ardından Yalvaç merkez Akköprü mevkiindeki armut ağaçları ile Taşevi köyündeki kayısı bahçelerini gezerek zararı yerinde inceledi.