Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Taksim'de bir otelde düzenlenen "Yargı Reformu Stratejisi ve İnsan Hakları Eylem Planı Toplantısı'nın açılışında yaptığı konuşmada, "Yeni, demokratik, sivil bir anayasa yapmayı hedefliyoruz. Tüm toplum kesimlerinin görüşlerinin alındığı, temel hak ve özgürlükleri güçlendiren bir anayasa yapmak bu ülkeye nasip olacaktır." dedi. 

Tunç, toplantıda yaptığı konuşmada, Yargı Reformu Stratejisi Belgesi ve İnsan Hakları Eylem Planı'nın yeni belgelerinin 2024 yılı başında açıklanacağını ve hazırlık çalışmalarının sürdüğünü belirtti. Bu kapsamda Ankara ve Antalya'da yapılan toplantılardan sonra İstanbul'daki toplantıdan da önemli tavsiyeler beklediklerini ifade etti.

Reform Hedeflerinde Yüksek Gerçekleşme Oranı
Tunç, önceki İnsan Hakları Eylem Planı'ndaki hedeflerin %66'sının ve Yargı Reformu Stratejisi Belgesi'nin %70'inin hayata geçirildiğini açıkladı. 2009'dan itibaren başlanan planlı yargı reformlarının detaylarını paylaşan Tunç, 2019-2023 yıllarını kapsayan Üçüncü Yargı Reformu Stratejisi Belgesi'nde 9 amaç, 63 hedef ve 256 faaliyetin belirlendiğini ve bu belgenin uygulama oranının %70 olduğunu belirtti.

Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yöntemleri Genişletiliyor
Yargının iş yükünü azaltmak ve toplumsal uzlaşmayı sağlamak amacıyla alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerinin kapsamını genişlettiklerini belirten Tunç, 2013-2018 yıllarında arabuluculuk sisteminin devreye girdiğini, 2018'den itibaren ise bazı uyuşmazlıklarda dava şartı arabuluculuğun uygulandığını söyledi. Tunç, 1 Eylül'den itibaren komşuluk ve kira hukuku, kat mülkiyeti ve tarımsal hizmet sözleşmelerinden doğan uyuşmazlıklarda zorunlu arabuluculuk uygulamasının kapsamının genişletildiğini de ekledi.

Yeni Anayasa Hedefi ve Reform İradesi
Tunç, yargıya ilişkin sorunların çözümü amacıyla 2002'den itibaren reform niteliğinde birçok adım atıldığını belirterek, "Şu anda Avrupa'nın ve dünyanın en yeni, en çağdaş ve en modern temel kanunlarına sahibiz," dedi. Tunç, yeni ve demokratik bir anayasa hazırlama sürecinde Adalet Bakanlığı olarak öncülük yapacaklarını ve hazırlık süreçlerinde aktif rol alacaklarını vurguladı.

Teknoloji ve Yargı Hizmetleri
Tunç, yargı hizmetlerinin daha modern binalarda ve teknolojinin imkanlarından faydalanarak sunulması için çalışmaların sürdüğünü belirtti. UYAP sisteminin dünya çapında örnek bir proje olduğunu ifade eden Tunç, elektronik duruşma ve tebligat gibi teknolojik imkanların daha da geliştirileceğini söyledi.

İstinaf Mahkemeleri ve Hedef Süre Uygulamaları
Yargının iş yükünü azaltmak için 2016'dan bu yana istinaf sisteminin uygulandığını hatırlatan Tunç, İstanbul'daki istinaf sürecinde dosya gecikmesi sorununun çözülmesi için çalışmalar yapıldığını belirtti. Hedef süre uygulamalarının istinaf mahkemelerinde de uygulanması için çalışmaların sürdüğünü ifade eden Tunç, makul sürede yargılanma için atılan adımların önemine değindi.

Tunç, Yargı Reformu Strateji Belgesi ve İnsan Hakları Eylem Planı ile temel hak ve hürriyetlerin daha da güçleneceği bir ortam oluşturacaklarını belirterek, "Adaletin ve haklının yüzyılının tahkimi için çıktığımız bu yolda, ana hedeflerimizi adalete erişimi kolaylaştırmak, makul sürede yargılamayı sağlamak, yargı hizmetlerinin verimliliğini artırmak ve teknolojik gelişmeleri sisteme daha fazla katmak olarak özetleyebiliriz," dedi.

Toplantıya, bakan yardımcıları, başsavcılar, hakimler, savcılar ve hakim ve savcı adayları da katıldı. 

Kaynak: AA