Ağır hasarlı bina yıkmak için gittiler, tarihi tünel buldular Ağır hasarlı bina yıkmak için gittiler, tarihi tünel buldular

Özellikle kapalı renk araçlar bulunduğu yerde daha çok ısıya maruz kaldığı için bazen dayanılmaz sıcaklarla baş başa bırakabiliyor.

Ancak Japon otomotiv devi Nissan, son geliştirdiği teknolojiyle araç içerisinde klimayı tarihe karıştırarak daha konforlu bir seviyeye taşıyacak.

Araç içerisinde sıcak havalara maruz kalarak sauna etkisi yaratan güneşin ışınlarını soğuk boya teknolojisi kullanarak koyu renkli araçların dahi araç içi ısısını kontrol altında tutmayı sağlayacak. 

TEST EDİLDİ ONAYLANDI

Devrim niteliğinde geliştirilen bu teknoloji, uzun yolculuklarda veya uzun süre güneşin altında beklemiş araçlarda iç serinliği başka bir seviyeye taşıyacak. Klima kullanımını en aza indirmeyi hedefleyen Japon dev, Radi-Cool adlı Çinli şirketle iş birliği yaparak pasif soğutma teknolojisi üzerine yoğunlaştı. 2021'de başlayan projede, 100'den fazla numune test edilerek oldukça başarılı sonuçlar elde edildi.

Yeni boya teknolojisi, güneş altında park edilen araçların içini dış sıcaklıktan 21,6 derece Fahrenheit daha serin tutabiliyor, bu da iç sıcaklıkta 9 dereceye kadar bir düşüş anlamına geliyor. Araçlar, bu teknoloji sayesinde yaz aylarında 5 ila 12 derece daha serin kalacak. 
 

Muhabir: Sedat Kaan ERAT