Genel

Antalya’da Kahve Üretiminde Tarihi Başarı: 90 yıllık hayal gerçek oluyor

Antalya BATEM, Türkiye’de kahve üretimini yaygınlaştırmak amacıyla başlattığı çalışmalarda olumlu sonuçlar aldı. 90 yıllık hayal gerçek oluyor. Kahve bitkisi üretimi ile dışa bağımlılığın azaltılması hedefleniyor.

Abone Ol

Antalya’daki Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (BATEM), 1934’te başlayan ancak o dönemin şartları nedeniyle yarım kalan kahve yetiştirme projesini başarıyla sonuçlandırmaya bir adım daha yaklaştı. 90 yıllık hayal gerçek oluyor.

2020 yılında yeniden başlatılan çalışmalar kapsamında, ana vatanı Etiyopya olan ve dünyada yaygın olarak Kolombiya, Brezilya ve Vietnam gibi ülkelerde yetiştirilen kahve bitkisi, Antalya’nın iklimine uyum sağladı.

Tarihî Çalışmanın Yeniden Hayata Geçirilmesi
1934 yılında kurulan "Sıcak İklim Nebatları İstasyonu", ilk etapta kahve ve hurma yetiştirme denemeleri yapmış ancak o yıllardaki ekolojik ve teknolojik yetersizlikler nedeniyle kahve üretimi başarıya ulaşamamıştı. Yıllar sonra Antalya Valiliği, Tarım İl Müdürlüğü ve BATEM iş birliğiyle kahve üretim projesi tekrar başlatıldı.

BATEM Müdürü Dr. Abdullah Ünlü, “Yıllar önce yarım kalan projeyi başarıyla hayata geçirdiğimiz için mutluyuz. Antalya, narenciye ve tropik meyvelerde önemli bir üretim merkezi. Şimdi kahve bitkisini de bu listeye eklemek istiyoruz” dedi.

Arabica Türü Üzerine Yoğunlaşma
Dünyada 5 farklı kahve türü bulunduğunu belirten Ünlü, Türkiye’deki çalışmaların "Arabica" türü üzerine yoğunlaştığını söyledi. Kahve tohumlarının Gazipaşa’daki seralarda 2 yıl boyunca gözlemleneceğini ifade eden Ünlü, şunları ekledi: “Adaptasyon süreci tamamlandıktan sonra hızlı bir şekilde kahve fidelerini üreticilere dağıtarak üretimi yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. Bu sayede Türkiye’nin kahve çekirdeği ithalatını azaltmayı planlıyoruz.”

Hedef: Seri Üretim ve İhracat
BATEM, çalışmaların devamında tohum tescili ve sertifikasyon işlemlerini tamamlayarak, kahve fidelerini seri üretime geçirmeyi amaçlıyor. Dr. Ünlü, 2-3 yıl içinde fidan sayısını artırarak Türkiye’de kahve üretimini geniş bir ölçekte gerçekleştirmek istediklerini belirtti.