Adana’da bazı restoranlarda kullanılan, 40 kilogram yük taşıma kapasitesine sahip yapay zeka destekli robotlar, yemek servisinde garsonların işini kolaylaştırıyor. Sadece robotu görmek için yemeğe gidenler var.

Garsonlara Yardımcı Robotlar
Yaklaşık 40 kilogram yük taşıma kapasitesi bulunan robotlar, 8 saat aralıksız hizmet verebiliyor. Siparişlerin tepsilere yerleştirilmesi ve görevlinin bilgileri girmesiyle robotlar, müşterilerin masasına kadar ilerliyor. Siparişler masaya garsonlar tarafından servis ediliyor ve robotlar "afiyet olsun" diyerek belirlenen noktaya dönüyor.

Robot Garson (2)

İşletmecilerin Görüşleri
İşletmeci Ömer Çelik, robotları yaklaşık bir aydır kullanmaya başladıklarını belirterek, yaz döneminde personel sıkıntısı yaşadıklarını ve robotların bu soruna çözüm olduğunu söyledi. Çelik, robotların günde 300-400 servis yaptığını ve olumlu tepkiler aldıklarını ifade etti.

Robotları Görmeye Gelen Müşteriler
İşletme müdürü Sabri Gel, robotların insanların ilgisini çektiğini belirterek, sırf robotu görmek için yemeğe gelen müşteriler olduğunu söyledi. Gel, robotların çalışanların iş yükünü azalttığını ve yaklaşık 7-8 saat boyunca çalıştırılabildiğini belirtti.

Teknolojik Yeniliklere Açık Restoranlar
Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği Adana Şube Başkanı Biral Serttaş, restoranların teknolojik yeniliklere açık olması gerektiğini belirtti. Serttaş, yaz aylarında personel sıkıntısı yaşandığını ve robotların bu dönemde işletmelere büyük kolaylık sağladığını ifade etti.

Direksiyon hakimiyetini kaybetti, müstakil evin içerisine daldı Direksiyon hakimiyetini kaybetti, müstakil evin içerisine daldı

Robotların İşleyişi
Robotların satışını yapan firmanın genel müdürü Ahmet Uzel, Adana'da 3 işletmenin robotları kullandığını ve robotların bulut tabanlı sistemle çalıştığını belirtti. Uzel, robotların sahayı ve masaları tanımladıktan sonra verilen komutları gerçekleştirdiğini ve birçok yerden olumlu geri dönüşler aldıklarını söyledi.

Kaynak: AA