Osmaniye Ticaret Borsası Genel Sekreteri Musa İlker Çenet, Osmaniye Yerfıstığı’nın AB Komisyonu tarafından tescillendiği müjdesini verdi.
Çenet, yaptığı açıklamada, tescilin büyük bir kazanım olduğunu belirterek kente hayırlı uğurlu olmasını diledi.
Coğrafi işaretli ürünün ülke ve bölge için önemli bir ürün olduğunu kaydeden Çenet, “Osmaniye İlimiz ile özdeşlemiş olan “Osmaniye Yer Fıstığı” coğrafi işaretli ürünümüz bölgemiz ve elbetteki ülkemiz için oldukça önemli bir ürünümüzdür. “Osmaniye yer Fıstığı” coğrafi işaretli ürünümüzün Avrupa Birliği Komisyonunda da korunmasının sağlanması için titizlik ile yürüttüğümüz çalışmalar sonucunda 30.01.2023 tarihinde başvurumuz AB Komisyonuna PDO-TR-02901 sayı ile gerçekleştirilmiş olup ön incelemesi ve ilan süreci olumlu bir şekilde tamamlanarak bugün (10.07.2024) itibariyle L 2024/1889 sayılı AB Resmi gazetesinde tescili kesinleşmiştir. Aynı zamanda Avrupa Parlamentosu ve Konseyinin yürürlüğe giren (AB) 2024/1143 sayılı Tüzüğü kapsamında tescil edilen ilk ürünü olduğunu belirtmek isteriz. Avrupa Birliği Komisyonu Tarım Kırsal Kalkınma Genel Müdürlüğünde AB Komisyonu Resmi Gazetesinde Osmaniye Yer Fıstığı’mız tescillendi” ifadelerini kullandı. 

ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANI BAYRAKTAR, OSMANİYE'DE ZİYARETLERDE BULUNDU ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANI BAYRAKTAR, OSMANİYE'DE ZİYARETLERDE BULUNDU

I M G 8071-1Çenet, Osmaniye Yer Fıstığının artık şampiyonlar liginde yerini aldığına dikkat çekti.
Ülkenin yer fıstığı olarak ve menşe adı ile koruması sağlanan ilk coğrafi işaretli ürünü unvanını kazandığını anlatan Çenet, şöyle devam etti:
“Ülkemiz coğrafi işaretli ürünler bakımından oldukça zengin bir potansiyele sahiptir. Dolayısı ile coğrafi işaretli ürünlerimizi sadece ülkemizde tescil edilmesinin yanı sıra Avrupa Birliği Komisyonunda tescilinin yapılması gerekmektedir. Zira güvenilir ve sağlıklı gıdaya ulaşmanın yolu tarımdan, kırsal kalkınmadan ve de özellikle coğrafi işaretlerden geçmektedir.
Dolayısıyla güvenli ve güvenilir gıdada önemi fazlasıyla artan coğrafi işaretli ürünlerin korunması ve sürdürülebilirliğinin de sağlanması ve markalaşması adına ürünümüzün Avrupa Birliği Komisyonu Tarım ve Kırsal Kalkınma Genel Müdürlüğü tarafından tescil edilmesi Osmaniye için oldukça ehemmiyet oluşturmuştur. Osmaniye Yer Fıstığı artık şampiyonlar liginde yerini almış bulunmaktadır. Bu vesile ile “Osmaniye Yer Fıstığı”nın gerek ülkemizdeki korunmasının sağlanmasında gerekse Avrupa Birliği Komisyonuna başvurudan tescile kadar uzanan süreç içerisinde ve ürünün denetimlerinde bizlere destekçi olan Sınai mülkiyet hukuku kapsamında uluslararası mevzuata son derece hâkim olan coğrafi işaret danışmanımız Huriye Özener’e teşekkür ediyoruz.” 

Muhabir: Ümit KAHRIMAN