Sevilay AŞIK/Cilt Bakım Uzm./Ecz. Teknisyeni


SAÇ EKİMİ

Merhaba güzel okurlarım. Bugünkü konu başlığımız SAÇ EKİMİ .


Yoğun saç dökülmesi, saç kaybı yaşayan kişilerde seyrelme ve kellik sorununa en doğal çözümdür. Bu işlemde saçların döküldüğü bölgeye hastanın kendi saçı eklenir.Saç ekimi operasyonuyla hastanın genellikle ense bölgesindeki dökülmeye dirençli saç kökleri toplanır ve seyrelme olan ya da tamamen dökülmüş olan kısımlarda açılan kanallara ekilir. Amaç; baş bölgesinde ekim yapıldığı belli olmayacak doğallıkta, kalıcı bir şekilde saçlı görünüm kazandırmaktır. Saç ekim işlemi aslında küçük bir cerrahi operasyondur. Saç ekimi işlemini mutlaka uzman ve deneyimli doktor tarafından güvenilir ortamda yapılmalıdır.

SAÇTA azalma neden olur?
Genetik faktörler 
Hormonal bozukluklar
Değerlerde düşüklük
Yaş ilerlemesi
Tramvatik olaylar (stres) herkeste yaşanan bir durumdur. Erkeklerde, genellikle genetik faktörler ergenlik sonrası saç dökülmesinde rol oynamaktadır. Kadınlarda ise kronik stres, hormon bozuklukları, dengesiz beslenme, çeşitli deri problemleri, kullanılan kozmetik ürünler ve birtakım ilaçlar saç dökülmelerine neden olabilmektedir. Doğum, emzirme ve menopoz dönemlerinde kadınlarda saç dökülmesinde artış görülebilmektedir.
Sadece kafa derisi değil kaş, bıyık ya da sakal gibi vücutta kıl olan tüm bölgelerdeki kayıplarda da ekim yöntemi başarılı bir şekilde uygulanabilmektedir.

SAÇ EKİM İŞLEMİ NASIL YAPILIR?
Saç ekimi operasyonuyla hastanın genellikle ense bölgesindeki dökülmeye dirençli saç kökleri toplanır ve seyrelme olan ya da tamamen dökülmüş olan kısımlarda açılan kanallara ekilir.

Saç ekimi uygulamaları operasyon öncesinde yapılan lokal anestezi sayesinde genel olarak ağrısız ve acısız operasyonlar arasında yer almaktadır.

Çok az görülse de ağrı durumlarına karşı ağrı kesiciler ile kontrol sağlanmaktadır. Genellikle 3 günlük ev istirahatı sonrası baş kapalı olacak şekilde iş hayatına dönülebilmektedir. İlk pansuman 5. gün yapılmaktadır.Ekilen saçlar, ekim işlemini takip eden bir kaç hafta içerisinde dökülmektedir; ancak bu normal bir durumdur. Çünkü dökülen saçlar 3-4 ay sonra tekrar çıkacaktır. Bu geçici dökülmedir.

FUT (Foliküler Ünite Transplantasyonu) Yöntemi
Oldukça eski bir yöntem olan FUT tekniği, enseden ince bir şerit şeklinde kesilen saç derisindeki köklerin gerekli bölgeye yerleştirilmesi şeklinde gerçekleşir. FUT tekniği cerrahi bir işlem olması dolayısıyla, ensede yaklaşık 8-15 cm arasında bir uzunlukta iz yara izi kalır.

FUE (Foliküler Ünite Ekstraksiyonu) Yöntemi
Saç ekim uzmanları tarafından en çok tercih edilen işlemdir. İşlem önceliği saç analizidir.  Saç analizi yapılarak işleme devam edilmesi daha uygundur. Analiz sayesinde saçın kalitesi, dökülmenin yoğunluğu dökülmenin yoğunluğu, saçların alınacağı donör bölgedeki saç köklerinin kalitesi belirlenir. Daha sonrasında hastanın FUE yöntemine uygun olduğuna karar verilirse işleme başlanır. Safir FUE yönteminin en önemli avantajı işlem sonrasında hastanın saçlarının doğal görünmesidir.

Saç ektirme işleminden 7 gün öncesinde alkol ve doğal çayların tüketilmesinden kaçınılmalıdır. İlgili doktorun talimatları ve uyarıları doğrultusunda hareket edilmelidir.

Operasyondan sonra ise 10 günlük süreç boyunca sigara, alkol ve doğal çay tüketiminden kaçınılmalıdır.

Bugünlük bu kadar. Mutlu, huzurlu, pozitif ve sağlıklı bir hafta geçirmeniz dileğiyle sağlıcakla kalın.