Merhaba güzel okurlarım. Haftaya Ramazan ayında nasıl beslenmeliyiz onu ele alarak başlayacağız.

Kur'anda adı geçen ve değerine vurgu yapılan tek ay, Ramazan ayıdır. Ramazan ayı birleştirici ve barıştırıcı bir aydır. 11 Ayın Sultanı geldi. Bu ay kilo verme yada yemek çoğunluğu sebebiyle ziyafet çekilecek bir ay değildir. RAMAZAN AYI huzur, sakinlik, ibadet ve şükretmenin ne kadar önemli olduğunu anlatan bir aydır.

RAMAZAN AYINDA BESLENME
Orucumuzu bu yıl kış ve ilkbahar mevsimleri arasında tutacağız. İftar ve sahur menülerimize dikkat etmemiz gerekir. Sahura kalkmamak yada sadece su içerek sahur tutmak oldukça zararlıdır. Böyle durumlarda açlık saati daha da arttığı için açlık kan şekerini de olumsuz etkilemektedir. Şu dönemde ne yazık ki her evin mutfağı eşit olmadığı için bu besinler mutlaka tüketilsin diyemiyorum. Her bütçeye her evin dolabına uygun paylaşım yapacağım.

SAHURDA BESLENME
Sahurda süt, peynir, yumurta VS gibi hafif besinler tüketebiliriz. Yada bir çorba, yoğurt, salatada olabilir. Bazılarımız gün içinde sürekli acıkma problemi yaşıyor. Bu gibi durumda besin tercihini yağlı, tuzlu ve ağır olan yemeklerden uzak durarak pilav, sulu yemekler, çorbalar (mercimek) gibi besinlerle sahur yapabilirler. Özellikle hamur işi sevenler Ramazan ayı boyunca Sahurda hamur işlerinden uzak durmalıdır.

İFTARDA BESLENME
İftara çorba ile başlayıp sonrasında yaptığımız yemeklerle devam edebiliriz. Çorba olmasa bile peynir, zeytin, domates gibi besinlerle de başlayabiliriz.
İftarda tatlı tercih edenler meyveli tatlı, sütlaç gibi hafif şerbeti çok olmayan tatlılar tercih edebilir.
En önemlisi SU tüketiminin miktarı. Su içme isteği olmasa bile mutlaka suyu tüketmeliyiz. Sadece Ramazan ayında değil yaşamımız boyunca su tüketmenin büyük önemi vardır. Ramazan ayında vücut çok fazla susuz kalacağından su miktarını arttırmak gerekir. Kafein içeren içeceklerden ziyade süt, taze sıkılmış meyve suları, ayran, bitki çayları tüketilebilir.

İftardan 1-2 saat sonra kısa mesafeli yürüyüşler yapmak sindirime yardımcı olacaktır.
Beslenme düzeninde kabızlığa karşı sıvı tüketmek önemlidir.
Oruç tutarken iftar soflarında fazlasıyla yemek bulunuyor. Kan şekerimiz düştüğü için sağlık problemleri ve kilo alımı için fazla ve hızlı yemek yemekten uzak durulmalıdır.

Ramazan ayında, mideyi rahatsız etmemek ve kalori alımını kontrol etmek için en doğru pişirme yöntemleri ızgara, fırınlama, haşlama veya buğulamadır. Fazla yağ alımına sebep olacak kızartma ve kavurma yöntemlerini uygulamamaya özen göstermelisiniz.

İftar sonrası ağırlık çökmesi sık karşılaşılan bir durumdur. Hafif uyuklama haline kendinizi kaptırmayın ve mümkünse yürüyüşe çıkın. İftar sonrası uzanmak, uyumak reflüye davet çıkarabilir.

ORUÇ TUTMANIN FAYDALARI
Yağ yakımını hızlandırır.
Vücudu toksinlerden arındırır.
Karaciğer ve kalp sağlığına iyi gelir.
Mide ve bağırsaklarımızı dinlendirir.
Bağışıklık güçlendirir.

Bugünlük bu kadar. Ramazan ayımız mübarek olsun. Yeni bir haftaya mutlu, huzurlu, sağlıklı ve pozitif başlamanız dileğiyle sağlıcakla kalın.