Yeni bir haftaya Merhaba derken, bu hafta bazı üniversitelerin iş güvenliği uzmanı iş ilanlarını ele alacağız.

Özel sektörde aradığını bulamamış veya kamuda iş bularak sürekli iş garantisi olan bir yerde çalışmak isteyen binlerce gençler için kamunun açmış olduğu iş ilanları çok önem arz etmekte onlar için umut kapısı olmaktadır. 12’yıldır iş güvenliği kamuda ertelenmekte ve önümüzdeki yıl içinde maalesef ertelendi. Buna rağmen kamu üniversiteleri iş güvenliği konusunda kendi stantlarını oluşturmak ve örnek olmak için Çevre Yönetim Sistemi Standarttı, Kalite Yönetim Sistemi Standarttı, İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemlerini uygulanabilir ve sürekliliği sağlamaları gerekmektedir. Bunun içinde Kalite Mühendisi, Çevre Mühendisi veya iş sağlığı ve Güvenliği uzmanının ihtiyaç duymaktadırlar. Bazı özel sektör ve kamu iş ilanlarında Çevre Mühendisi tercih etmelerinin sebebi, iki işi bir kişiye vermek içindir. İş güvenliği uzmanlığı, hakkı verilerek yapıldığında emek ve zaman harcanmakta ve sürekli takibi yapılması gerekmektedir. Bu tür yaklaşımları doğru bulmuyorum.

İş ilanlarına bakacak olursak ilk iş ilanı, Çevre Mühendisi olmak, kamu kurumunda 5 yıl tecrübeye sahip olmak, Çevre ve Şehircilik İklim Bakanlığının vermiş olduğu hastanelerde tıbbi atık yönetimi konusunda yetki belgesine sahip olmak ve belgelendirmektir. Sağlık Bakanlığın vermiş olduğu Biosidal ürünlerin kullanım hakkında sertifikaya sahip olmak ve belgelendirmek ve C sınıfı iş güvenliği belgesine sahip olmak ve kamu personeli seçme sınavından 60 puan almaktır.

İkinci iş ilanı, C sınıfı iş güvenliği belgesine sahip olmak, İş güvenliği alanında iş tecrübesi olduğunu belgelemek, kamu personel seçme sınavından 60 puan almak, Üniversite onaylı acil kriz yönetimi, yangın, hijyen ve kaza araştırma ve kök neden analizi, sanitasyon eğitim belgesine sahip olmak ve belgelendirmek.

Bu iş ilanlarına başvura da bulunmak için iş güvenliği uzmanı olmak yetmiyor. Ayrıca bazı özel eğitimlerinde alınması istenmektedir. Bu eğitimleri iş ilanı süresi içinde almak ve belgelendirmek imkânsızdır. Sayıları binleri bulan işsiz iş güvenliği uzmanı içinde ancak çok azının başvuracağı iş ilanlarıdır. Bu durum işsiz gençleri umutsuzluğa karamsarlığa sürüklenmekte hak, adalet ve eşitlik gibi kavramları sorgulamakta kendine ve kamu kurumlarına olan güveni sarsılmaktadır.

Bu kavramları tek tek ele alacak olursak; Hukuki açıdan; Hak, hukuken korunan ve sahibine bu korunmadan yararlanma yetkisini tanınan menfaattir. Hakkın kaynağı mutlaka bir hukuk kuralına dayanmaktadır.

Hukuki açıdan adalet; hukukun onaylanmasını ve onun doğru bir şekilde uygulanmasını, keyfi sapmalara karşı korunması ifade eder. Bunun dışında adalet, hukukun nihai amacını ifade eder.

Eşitlik kavramı Anayasanın 10. maddesinde açık bir şekilde ifade edilmiştir. Bu ifadeye göre:“Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir. Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet, bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür.

Gençler bir ülkenin geleceği ise, hak, adalet ve eşitlik gibi kavramların içi boşaltılmamalıdır. Bu gençleri ve ülkenin geleceğini kurtarmak için kamu iş ilanlarının başvuru şartları daha geniş kişilere kapsamalıdır. İş ilanları daha önceden alınmış eğitimler talep edilmemeli. Yüzlerce eğitim vardır. İşsiz ve çaresiz bu insanları, boş yere bu eğitimleri para ve zaman harcayarak aldırmamalıdır. Çalışma hayatına atılınca işin gereksinimleri doğrultusunda ihtiyaç duyulan eğitimler alınmaktadır.

Daha başarılı ve bu işi hak eden kişiye seçmek istiyorsak, kamu personeli sınavının taban puanını 60 puandan 70 veya 80 puana çıkarılmalıdır. Bu puanı alamamış kişiler, kendine haksızlık yapıldığı düşüncesine kapılmazlar. Başarılı olmak için daha çok çalışmaya bakacaktır. Kamu personeli seçme sınavından yüksek puan alarak işe giren kişi, iş hak ettiğinden işine daha çok sahip çıkacak ve başarılı olup mesleğini ileri seviyeye taşıyacaktır.