Merhaba güzel okurlarım. Yeni haftaya dinlenmiş ve pozitif başlamanızı diliyorum. Bugünkü yazımda başta kendimde meydana gelen DİZ AĞRISI, SIVI KAYBI, DİZDEKİ ÖDEM, BEL AĞRISI, BELDE DÜZLEŞME, BELDE DİSK KAYMASI gibi hastalıkları anlatacağım.

Diz ağrısı genç yaş farketmeksizin görülen bir rahatsızlıktır. Diz ağrısı eklemlerin zedelenmesi, kemiklerin yapısında bozulma olmasından kaynaklı ortaya çıkabilir. Bazen kiloya bağlı bazen genetikte olabiliyor. Eklem zedelenmesi darbeyede bağlı olabiliyor. İnsanların yaşam tarzına göre ağrı çeşitleri farklıdır. Özellikle kireçlenme en yaygın diz ağrısı nedenlerinden biridir.

Kemik şekli, eklem yapısı dediğimiz genetik faktörlerde bu nedenlerden biridir.

Eklem içinde oluşan enfeksiyon, yara VS de ağrıya neden olan etkenlerdendir.

EKLEM ROMATİZMASI YADA KİREÇLENME
Genelde diz kapağında şişme ve ağrıya neden olur. Eklem romatizması iltihaplı bir hastalıktır. Dizdeki kireçlenme ağrıya, yürümede zorlanmaya neden olur. Dizden gelen çıtlama, gıcırdama sesi, aniden ortaya çıkan ağrı, hava durumuna bağlı gelişen ağrılar, diz çökmede zorlanma gibi durumlar ortaya çıkabilir.

MENİSKÜS YIRTIĞI
Dizde zorlanma yada alınan darbeden sonra MENİSKÜS bezinde yırtılma meydana gelir. Oluşan yırtılma sonucu aniden çıkan şiddetli ağrı ortaya çıkar. Genellikle sol dizde oluşan yırtık sağda da oluşabilir. Ağrıyla başlar.

Diz ağrısını hafifletmek için buz kompresi yapılabilir. Egzersiz yada yürüyüşte yapabilirsiniz.
Hastalıklara bağlı geçmeyen ağrılarda ilaç tedavisi uygulanmalıdır. Uzman doktora başvurup yardım alabilirsiniz. Glucosamıne chondroıtın ya da tıp2 kolajen içeren takviye edici gıdalar alabilirsiniz. Glukozamin ve kondroitin maddesi eklemler ve kıkırdaklar için önemli yapı taşlarıdır. Bu iki bileşenin birlikte kullanıldığında iltihaplanma karşıtı ve ağrı önleyici özelliklerini ön plana çıkartır.

DİZDEKİ ÖDEM
Diz ödemleri dizin iç tarafında ortaya çıkmaktadır. Bu ödem ağrı da yapar. Kremler ile birlikte dizdeki ödemler de atılabilmektedir. Ağrı kesicilerlede ödemin yaratmış olduğu ağrıları azaltabilirsiniz.

BEL AĞRISI
Bel ağrısı, bel bölgesine ait nedenlerle ortaya çıkar. Bunun yanı sıra böbrek taşı ve safra kesesi, pankreas ya da karaciğerde sorun ile kalça eklemi veya eklem hastalıkları varsa da yaşanabiliyor. İç organlardaki hastalıklar da bel ağrısı olarak işaret verebiliyor.
En sık görülen nedeni zorlanmaya bağlı oluşan ağrılardır. Kireçlenme de bel ağrısını oluşturur. Stres hormonu nedeniyle gerilen bel kasları, bel ağrısına neden olur. Stres gelecekte bel fıtığı ve boyun fıtığı gibi bel ve boyun problemlerine zemin hazırlayabilir. Bu sebeple stresimizi kontrol altına almalıyız.

BELDE DÜZLEŞME
Bölgesel kavis yapısının artması ya da azalması bu hastalığın alt yapısıdır. Bu durum bel ağrısı, sırt ağrısı, kas zayıflığı, hareket kısıtlılığı ve postür bozukluğu gibi sorunlara yol açabilir. Kendiliğinden iyileşme durumu olabilir. Hareketsiz yaşamdan hareketli yaşama geçerek daha kolay iyileşme sürecini hızlandırabiliriz. Bacaklarda hissedilen ağrı, dik durmakta zorluk, kas ağrıları ve yorgunluk hissi de bel düzleşmesinin belirtileri arasında gösterilir.

BELDE DİSK KAYMASI
Bacaklarda özellikle geceleri giren kramplar.
Bacaklarda uyuşukluk hissi.
Yürümede zorluk yaşama ve dengesizlik.
Bel bölgesinde yoğun ağrı hissi.
Bacaklarda güç kaybı
Bel eğiminin artması
İdrar tutmada güçlük çekme ve idrar kaçırma gibi birçok nedeni vardır.

Bel kayması istirahat, korse kullanımı, fizyoterapi ile tedavi edilebilmektedir. Bu tedaviler ile bel kayması kesin olan düzelmezse de ağrı ortadan kalkabilir. Bel kayması ameliyatla düzeltilebildiği gibi sinir sıkışıklıkları düzeltildikten sonra olduğu şekilde implantlarla tespit edilebilir. Bununla birlikte ağrı kesici ilaçlarda kullanılabilinir.

Bugünlük bu kadar. Mutlu, sağlıklı, pozitif ve enerji dolu bir hafta geçirmeniz dileğiyle sağlıcakla kalın.