Omega-3 , EPA, DHA ve D vitamini içeren bir yağ çeşididir. Hayvansal kaynaklıdır. BALIK yağlarındaki Omega-3 asidi %'lik şeklinde olur.

Merhaba güzel okurlarım. Yeni haftaya dinlenmiş ve pozitif başlamanızı diliyorum. Bugünkü yazımda sizlere BALIK YAĞI ve OMEGA-3'ten bahsedeceğim. Birçoğumuz Balık yağını Omega-3 olarak biliriz. Aslında ikisi birbirinden farklı şeyler.
Omega-3 ler genelde BALIK yağından elde edilir.

BALIK YAĞI NEDİR?
Omega-3 , EPA, DHA ve D vitamini içeren bir yağ çeşididir. Hayvansal kaynaklıdır. BALIK yağlarındaki Omega-3 asidi %'lik şeklinde olur. Yani %30u Omega-3 yağ asidi içeriyorsa kalan kısım diğer yağlardan oluşur. BALIK YAĞI alırken mutlaka EPA ve DHA değerlerine dikkat etmelisiniz. Daha yüksek değerdeki BALIK yağını tüketmekte fayda vardır.

Peki BALIK YAĞININ faydaları nelerdir?
Tansiyonu dengeler, özellikle yüksek tansiyonu olan kişilerde tansiyonu azda olsa düşürür.
Damar tıkanıklığının oluşumunu engeller.
Karaciğer fonksiyonlarının gelişmesine yardımcı olur. Karaciğer yağlanmasının önüne geçer.
Bağışıklık sistemini güçlendirir.

Omega-3 sadece somon, uskumru, ton, sardalye de bulunmaz. Aynı zamanda keten tohumu, ceviz, semizotu, brüksel lahanası, kuru fasulye, nohut gibi gıdalardada Omega-3 bulunur. Anne sütü doğal bir Omega-3 kaynağıdır. Bu yüzden ilk 6 ay anne sütü önemlidir.

Peki Omega-3 'ün faydaları nelerdir?
Beyin fonksiyonlarını geliştirir.
Özellikle EPA değerinin yüksek olması depresyon, anksiyete gibi psikolojik sorunları iyileştirir.
Annenin yeterli miktarda Omega-3 alması, bebeğin zeka gelişimini ve görme kabiliyetini arttırır.
Okul çağındaki çocukların zihinsel gelişimi için önemlidir. Sınavdaki başarılarını arttırır.
Kan sulandırıcıdır ve kan basıncını düşürücü etkiye sahiptir.

İngiliz araştırmacılar, 12 hafta boyunca balık yağı kapsülleri alan 15-16 yaş arası 184 öğrencinin, ders başarılarının yüzde 24'ten yüzde 34'e yükseldiğini belirtiyor.

Beyin gibi gözlerin de omega 3’e ihtiyacı var. Araştırmalar, yeterince omega 3 almayan kişilerin göz hastalıkları riskine daha açık olduğunu gösteriyor.

Omega-3 kilo aldırır mı diye sorarsanız hayır aldırmaz. Aksine kilo alma riskini azaltır. 1 kapsül Omega-3 balık yağı 10-12 kalori gibi bir enerjiye sahiptir. Bu yüzden kilo aldırıcı etkisi yoktur.

Soğuk pres yöntemiyle elde edilen Omega-3 balık yağı tercih edilmelidir. EPA , DHA değeri yüksek olan tercihiniz olmalıdır.

Bugünlük bu kadar. Mutlu, huzurlu, sağlıklı ve pozitif bir hafta geçirmeniz dileğiyle sağlıcakla kalın...