Yeni bir haftaya Merhaba derken, bu hafta asansörlerden bahsedeceğiz. Binaların yükselmesi ile birlikte hayatımıza giren asansör yaşantımızın bir parçası oldu.

Yeni bir haftaya Merhaba derken, bu hafta asansörlerden bahsedeceğiz. Binaların yükselmesi ile birlikte hayatımıza giren asansör yaşantımızın bir parçası oldu.

Aydın Güzelhisar Kız Öğrenci Yurdunda gerçekleşen asansör kazasında bir kız öğrencinin ölmesi üzerinde duyarlı öğrencilerin başlattığı hareketle ülkemizin birçok yerinde bulunan öğrenci yurtlarında bulunan asansörlerin güvenli olmadığı ortaya çıktı. Ülkemizin birçok yerinden asansör kazaları haberi gelmeye başlayınca gündeme oturdu.

Asansör tarihine bakacak olursak eski Yunan veya Roma tarihine kadar gider. 1853 yılında ABD’li Elisha Otis kabinin düşmesini engelleyecek bir emniyet freni icat etmesi ile insanlar tarafından kullanılmaya başlandı. Asansörün icadı ile birlikte binalar hızla yükseldi ve modern hayatın ayrılmaz bir parçası oldu. Günümüzde yeni yapılan binalarda bodrum katlar dâhil kat adedi 4 ve daha fazla olan binalarda asansör yapılması zorunlu hale geldi.

Asansörler, yönetmeliğe göre uygun kurulup rutin periyodik kontrolleri ve bakımları yapıldığında oldukça güvenlidir. Periyodik kontrol ve bakımlar Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yetkilendirilen A tipi muayene kuruluşu tarafından yapılır. Bina sorumlusu asansörün güvenli bir şekilde kullanımını ve düzenli olarak bakımını, periyodik kontrolünü ve onarımını yaptırmaktan sorumludur. Apartmanlarda veya iş merkezlerinde apartman yöneticileri takibini yapar. Kamu binalarında veya iş merkezlerinde ise görevlendirilen yetkili kişiler tarafından takibi yapılır.

Yetkilendirilen asansör muayene kuruluşları kusursuz, hafif kusurlu, kusurlu ve güvensiz olmak üzere dört grupta değerlendirilir.Kusursuz olarak tanımlanan asansöre, ilgili idare adına periyodik kontrolü yapan A tipi muayene kuruluşu tarafından yeşil renkli bilgi etiketi, hafif kusurlu olarak tanımlanan asansöre, mavi renkli bilgi etiketi,kusurlu olarak tanımlanan asansöre, sarı renkli bilgi etiketi, güvensiz olarak tanımlanan asansöre, kırmızı renkli bilgi etiketi iliştirilir.

Asansörlere bindiğimizde kusursuz olarak yeşil bilgi etiketini çok az , genelde hafif kusurlu mavi etiketini görürüz. Mavi renkli bilgi etiketi iliştirilmiş olan asansörde belirlenen uygunsuzlukların bir sonraki periyodik kontrole kadar giderilmesi bina sorumlusunca sağlanır.

Sarı renkli bilgi etiketi iliştirilmiş olan asansördeki uygunsuzlukların en fazla yüz yirmi gün içerisinde giderilmesi bina sorumlusunca sağlanır. Bu sürenin bittiği tarih itibarıyla en fazla üç işgünü içerisinde, A tipi muayene kuruluşu tarafından takip kontrolü yapılır. Takip kontrolü neticesinde sarı renkli bilgi etiketi iliştirilmesine neden olan uygunsuzlukların giderilmediği belirlenen asansörün kullanımına bina sorumlusu tarafından izin verilmez ve ilgili idare tarafından ana besleme sisteminden elektriğinin kesilerek mühürlenmesi yoluyla hizmetten men edilir.Kusurlu, kırmızı renkli bilgi etiketi iliştirilen asansörün de kullanılmasına izin verilmez ve yapılması için atmış gün süre verili ve bu süre içinde yapılmazsa A tipi muayene kuruluşu tarafından besleme elektriğinden kesilir ve mühürlenir.
Kusurlu bir asansörün yüz yirmi günde yapılması için verilen süre içinde kullanımına açık olması vatandaşın hayatının tehlikeye atmaktadır. Kusurlu kırmızı etiketli asansörün ise kullanılması yasaklanmış fakat elektrik enerjisi kesilmemiştir. Doğrusu kusurlu durumu düştüğü zaman elektrik enerjisi kesilmeli ve apartman yöneticisinin inisiyatifine bırakılmamalı.

Aydın Güzelhisar Kız Öğrenci Yurdunda gerçekleşen asansör kazasında tutuklanan kişilere baktığımızda, Asansör firma sahibi, firma yetkilisi, periyodik kontrolleri yapan mühendis olduğunu görüyoruz. Yurt müdürü ise açığa alınarak görevden el çektirilmiştir. Başkasının hata ve sorumsuzluğu yüzünden gencecik bir kız hayatından olmuştur. Biz toplum olarak kendi hatamızla yüzleşerek ders çıkarmıyoruz. Ona kılıf bularak adına kaza deyip vicdanı rahatlama yollarına bakıyoruz. Bu yüzden kazalar devam ediyor ve insanlar ölüyor.

Vatandaş olarak kendi hayatımızı düşünmek zorundayız. Bu yüzden asansöre bindiğimizde sarı renk veya kırmızı renk bilgi etiketi varsa veya hiç etiket yoksa asansörü kullanmayınız ve hemen asansörden çıkınız.