"Yunus Emre ve Yunus Emre Divanı'nın Nüshaları" başlıklı söyleşi yapıldı

Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi (OKÜ) tarafından "Yunus Emre ve Yunus Emre Divanı'nın Nüshaları" başlıklı söyleşi yapıldı.

Güncel 5.07.2021 09:05:00 0

Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi (OKÜ) tarafından "Yunus Emre ve Yunus Emre Divanı'nın Nüshaları" başlıklı söyleşi yapıldı.
Söyleşiye, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Himmet Büke konuk olarak katılırken, yönlendiriciliğini ise OKÜ Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ahmet Demirtaş yaptı.
Söyleşinin açılış konuşmasını yapan Demirbaş, şunları söyledi,'' 'Türk el yazmanları dijital koleksiyonlarında araştırmalar yapan Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Himmet Büke, Yunus Emre'ye ait olduğu değerlendirilen ve içinde 200'e yakın şiirin yer aldığı yeni bir divan tespit etti, sayın hocamızla bu yeni divanın tespit edilme süreci ve özellikleri ile bu yeni nüsha ve öbür nüshaları arasında ne gibi farklılıkların bulunduğunu konuşacağız. Yunus Emre; genellikle XIII. yüzyılın ikinci yarısı ile XIV. yüzyılın ilk yarısında Eskişehir civarında yaşadığı, Tapduk Emre adlı bir şeyhin müridi olduğu kabul edilen ve hayatı menkıbelerle anıları dini ve tasavvufi özelliğe sahip bir şahsiyet/kişilik olarak tanınmaktadır. Yunus Emre bir halk ve hak aşığıdır. Hem şiirleri hem kendisi yüzyıllar boyunca çok sevilir. O kadar çok sevilir ki, kendisinden sonra onun gibi şiir yazan ve yazmak isteyen birçok şair çıkar. Bu yüzden, Yunus Emre'nin takipçileri ve hayranları olan şairlerden bazıları ile Yunus Emre'nin kendisinin şiirlerinin karıştırıldığı da bazı araştırmacılar tarafından sıkça dile getirilir.''dedi.
Yapılan söyleşide konuk Himmet Büke, “Günümüzde Yunus Emre'yi nasıl anlamalıyız? Bireysel ve toplumsal hayatımızda onu nasıl örnek almalıyız? Yunus Emre kimdir, onun hayatı ve yaşadığı dönemin özellikleri hakkında neler söyleyebiliriz?” sorularına yanıtlar verdi.
Söyleşi sonunda Ahmet Demirtaş, katkılarından dolayı Himmet Büke'ye teşekkür etti. OKÜ