Yeterli biyopsinin tanısal doğruluğu yüksektir

Osmaniye Devlet Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Uzm.Dr.Kerem Ersoy, hastanede ultrason eşliğinde ince iğne aspirasyon biyopsisi yapıldığını bildirdi.

Özel Haber 15.11.2023 07:54:00 0
Yeterli biyopsinin tanısal doğruluğu yüksektir

Osmaniye Devlet Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Uzm.Dr.Kerem Ersoy, hastanede ultrason eşliğinde ince iğne aspirasyon biyopsisi yapıldığını bildirdi.
Ersoy, yaptığı açıklamada, Tiroit bezinin boynun ön alt tarafında yerleşmiş kelebek şeklinde 15-20 gram ağırlığında bir organ olduğunu kaydetti.
Tiroid ince iğne aspirasyon biyopsisi hakkında bilgi veren Ersoy, “
İnce iğne aspirasyon biyopsisi kan alma sırasında kullanılan iğnelerle uygulanan basit ve güvenli bir biyopsi işlemidir. Biyopsi işlemi genellikle korku uyandırmaktadır ancak işlem sırasında kullanılan iğneler çok incedir. Bu nedenle çoğu zaman lokal anestezi olmadan ve önemli bir rahatsızlık oluşturmadan kolayca uygulanabilir. İnce iğne aspirasyon biyopsisi en sık tiroid kanseri riski taşıyan nodüllerinin araştırılması amacıyla kullanılır. Biyopsi işlemi, iyi huylu bir nodülün kötü huylu olmasına yol açmadığı gibi kötü huylu nodüllerin yayılmasına da neden olmaz. Tiroid ince iğne aspirasyon biyopsisi, gerekli durumlarda her yaş grubunda ve gebelerde uygulanabilir. Yeterli bir biyopsinin tanısal doğruluğu oldukça yüksektir” diye konuştu.
Ersoy, tiroit bezi tarafından üretilen hormonların, vücudun normal işlevini sürdürmesinde önemli bir role sahip olduğuna dikkat çekti.
Tiroit bezinin oluşturan hücrelerin düzensiz çoğalması sonucu tiroit modüllerinin oluştuğunu anlatan Ersoy, “Ultrason ile yapılan muayenelerde yetişkinlerin yaklaşık yarısında tiroit modüllerine rastlanılmaktadır. Modüllerin yüzde 90'ından fazlası iyi huylu olmakla birlikte yüzde 5-10 oranında kötü huyludur. Tiroit modellerinin iyi ya da kötü huylu olup olmadığının belirlenmesi için tiroit ince iğne, ultrason biyopsisi en iyi yöntemdir. Tiroit ince iğne antrasyon biyopsisinde ultrason eşliğinde bir enjektör yardımıyla modülün içinden hücre aspirasyonu yapılır. Alplize edilen materyal lam adı verilen bir cam üzerine yayılarak patoloji laboratuvarına gönderilmektedir. Burada yapılan inceleme neticesinde modülün iyi ya da kötü huylu olduğuna karar verilir” ifadelerini kullandı.
Ersoy, Osmaniye Devlet Hastanesi Endokrinoloji kliniğinde ultrason eşliğinde tiroit modüllerinde biyopsi yapıldığını, bunun patoloji ve genel cerrahi bölümlerindeki uzman hekimlerle değerlendirilerek hastalara uygulanacak tedavinin planlandığını sözlerine ekledi.

Haber: Ümit KAHRIMAN