Üst solunum yolu enfeksiyonlarına dikkat etmeliyiz

Osmaniye Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Tazegül Gül, üst solunum yolu hastalıkları hakkında açıklamalarda bulundu.

Özel Haber 7.02.2024 09:43:00 0
Üst solunum yolu enfeksiyonlarına dikkat etmeliyiz

Osmaniye Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Tazegül Gül, üst solunum yolu hastalıkları hakkında açıklamalarda bulundu.
Gül, yaptığı açıklamada, üst solunum yolu enfeksiyonu kaynaklı şikâyetlerde öncelikle başvuru yapılması gereken birinci basamak sağlık kuruluşları, aile hekimlikleri ve işyeri hekimlikleri olduğunu belirtti.
Kış aylarının gelmesiyle birlikte bu yıl da geçmiş yıllara benzer şekilde üst solunum yolu hatlarının genişlediğine dikkat çeken Gül, şunları kaydetti:
“Üst solunum yolu enfeksiyonu başlangıcı, yaygın vücut tarzı ateş şeklinde, solun yol hatlarına inmişse nefes darlığı, kuru çıkan gibi türdeki tabloya türleri olabilir. Sonun yolu enfeksiyonları genellikle virüslerdir. Onlarca virüs türü son yolu enfeksiyonun da etkeni olabilir. Ancak Türkiye genelinde en sık faktörlerin üfleyenzar RSN covid 19 olduğunu görüyoruz. 3 ila 10 gün boyunca azalma hatta sonlanma görülmez. 3 sonum rejimlerini ağrı kesici, ateş düşürücü sistemleri çözebilirsiniz. Beraberinde dengeli beslenme ve istirahatler arttırabilirsiniz”


Gül, semptomların uzun süre devam etmesi durumunda mutlaka üst basamak sağlık sistemine başvurulması gerektiğini kaydetti.
65 yaş üstü olanların şeker, tansiyon, kalp hastalığı gibi kronik hastalıklar olanları da dikkat etmesi gerektiğine dikkat çeken Gül, “Kanser hastaları ve gebeler özellikle toplu olarak kullanılan alanlarda maske takmaları ve kapalı ortamları sık sık havalandırmalıdır. Aşısız kişiye covid 19 karşı aşı yaptırmalarını öneriyorum. Özellikle kalabalıklarda, kış ortamlarında, mikro organizmalarla temas söz konusu olabileceği için elimizle ağzımıza, burnumuza ve gözlerimize dokunmaktan kaçırmalıyız” diye konuştu.
Gül, bu dönemdeki boğaz ağrısı, burun akıntısı, hafif hapşırık gibi şikayeti olanlar dikkat etmelidirler.