OKÜ'de Kurtuluş Savaşı yılları konuşuldu

Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi'nde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin Açılışında Anadolu başlıklı program gerçekleştirildi.

Güncel 26.04.2022 16:09:00 0
OKÜ

Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi'nde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin Açılışında Anadolu başlıklı program gerçekleştirildi. Programa, çok sayıda Akademisyen ve öğrenci katıldı. 
OKÜ Rektörlük büyük salonda gerçekleşen programa konuşmacı olarak,  Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ümmügülsüm Candeğer katıldı.  
Programın konuşmacısı Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ümmügülsüm Candeğer, İngiliz Yıllık Raporlarına göre 1919 yılında Osmanlı Devleti'nde tarım-sanayi ve sosyal hayata ilişkin bazı bilgiler verdi. Doç. Dr. Candeğer, “1. Dünya Savaşı öncesi doğal kaynakları oldukça zengin olan Osmanlı Devleti'nde modern sistemlerle üretim yapılmamasına rağmen yeterli gıda ürünü yetiştirebilmektedir. Balkan Savaşları sonrasında ülkenin Trakya bölgesinde doğal kaynakların büyük bölümü harap olmuştur. Ayrıca buradan iç bölgelere doğru Müslümanların göç etmesiyle İstanbul'da ve Ege bölgesinde nüfusta hızlı bir artış yaşanmıştır. İngiliz Ticari Yüksek Komisyonu Sekretaryasının hazırladığı rapora göre Cumhuriyet Türkiye’sine Osmanlı Devleti’nden miras olarak sadece 300 civarında sanayi üretimi yapan işletme, değersiz bir para birimi, hastalık ve açlıkla savaşan bir halk, doğal kaynakları zengin olsa da tarımsal anlamda üretimi azalmış ve işgal edilmiş bir ülke kalmıştır.” dedi. 
Konuşmanın ardından OKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Coşkun Özalp, Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ümmügülsüm Candeğer’e günün anısına Teşekkür Belgesi takdim etti.
OKÜ