Küçük tedbirler, büyük kayıpları önler

Osmaniye Sağlık İl Müdürlüğünde Çevre Mühendisi Bahtiyar Gözüağca, kış aylarında artan karbonmonoksit zehirlenmesine ilişkin açıklamada bulundu.

Özel Haber 1.12.2023 07:47:00 0
Küçük tedbirler, büyük kayıpları önler

Osmaniye Sağlık İl Müdürlüğünde Çevre Mühendisi Bahtiyar Gözüağca, kış aylarında artan karbonmonoksit zehirlenmesine ilişkin açıklamada bulundu.
Gözüağca, yaptığı açıklamada, konuyla ilgili dikkat edilecek ve alınacak önlemler hakkında bilgi verdi.
Karbonmonoksitin soba, şofben gibi araçlarda kullanılan yakıtların oksijen tarafından yanması sonucu oluştuğunu ifade eden Gözüğağca, zehirlenmelere karşı alınacak tedbirlerin karbonmonoksit oluşumunu engellemeye yönelik olması gerektiğine dikkat çekti.
Alınacak küçük tedbirlerin büyük kayıpların önüne geçeceğini ifade eden Gözüağca, “Karbonmonoksit renksiz koku, bozulma, tahriş edici olmayan, yanıcı ve depolanmış bir gazdır. Vücuda nefes yoluyla girişte ve doğrudan kana oksijen alımını azaltmada, yanma ve ölüme neden olmaktadır. Karbonmonoksit, soba şofben gibi araçlarda kullanılan yakıtların yetersiz yanması sonucu oluşur. Zehirlenmeler büyük oranda sobadan ve doğal gazdan da olabilir” dedi.
Gözüağca, en çok tercih edilen soba kullanımında dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.
Soba bacasının en az yılda bir olmak üzere sık sık temizlenmesi gerektiğini anlatan Gözüağca, şöyle devam etti:
“Soba borularında ikiden fazla dirsek kullanılmamalıdır. Kömürün kalite standardına uygun olmasına dikkat edilmelidir. Soba yakılırken aşırı derecede doldurulmamalı. Yatmadan önce sobaya yakıt ilavesi yapılmamalıdır. Sobanın bulunduğu oda sık sık havalandırılmalıdır. Lodoslu günler gerekmedikçe soba yakılmamalı yakılması halinde yatmadan önce mutlaka söndürülmelidir. Banyo yerine balkon gibi havadar kurulmalı montajını mutlaka yetkili servis yapmalıdır. Merdiven boşlukları, çatı arası yatak odası, banyo ve tuvaletten geçirilmelidir. Gaz kaçağı hissedildiğinde, gaz vanası ve tüp kapatılmalı, kapı ve pencereleri açılarak ortam havalandırılmalı ve gaz şirketi veya yetkili servis aranmalıdır” 
Gözüağca, son yıllarda tüm ülkelerde olduğu gibi Osmaniye’de de doğal kullanımı yaygınlaştığına dikkat çekti.
Kombi bakımlarının zamanında yaptırması ve bacanın temizlenmesi gerektiğine dikkat çeken Gözüağca, “Kombiler, mutfak yerine balkon kurulmalıdır. Karbonoksit duyu organlarımızla tespit edilemeyen bir gazdır. Bu nedenle karbonmonoksit dedektörü kullanımını önemsemektedir. Karbonmonoksitin yanmasında başlama, baş dönmesi, halsizlik, yorgunluk, uyku hali, normal, kusma gibi görüldüğü görülmektedir. Zehirlenme şüphesi olanlar açıktan çıkarılmalı ve 112 aranarak acil yardım alınmalı” ifadelerini kullandı.
Gözüağca, önlemlerle büyük kayıpların önüne geçilebileceğini sözlerine ekledi.

Haber : Ümit KAHRIMANN