HES’lerden yaklaşık 1 milyon 100 bin hanenin enerji ihtiyacı karşılanıyor

DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız, 18 yıl da Osmaniye’de 2 baraj ve 2 göletin hizmete girdiğini belirtti.

Güncel 21.01.2021 15:34:00 0
HES’lerden yaklaşık 1 milyon 100 bin hanenin enerji ihtiyacı karşılanıyor

DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız, 18 yıl da Osmaniye’de 2 baraj ve 2 göletin hizmete girdiğini belirtti.

Yıldız, yaptığı yazılı açıklamada, Tarım ve Orman Bakanlığı, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü Osmaniye’ye yaptığı yatırımlarla devasa projeleri hayata geçirdiğini kaydetti.

DSİ’nin sürdürülebilir su yönetimi anlayışıyla suyun her damlasına sahip çıktığını ifade eden Yıldız, şunları kaydetti:
“DSİ tarafından tarım alanlarında gerçekleştirilen projeler doğrultusunda gelişen tarım sektörü, diğer sektörlerin de itici sektörü olmaktadır. 2021 yılını sulamada hamle yılı ilan ettik. Sulama projeleri vatandaşların gelir düzeyi ve hayat standardını yükselterek, bölge ile diğer bölgeler arasındaki gelişmişlik farkını ortadan kaldırmak, kırsal alandaki verimliliği ve istihdam imkânlarını artırarak, sosyal istikrar, ekonomik büyüme gibi milli kalkınma hedeflerine katkı sağlamaktadır.” dedi.

Yıldız, 422 Bin 180 Dekar Arazide Planlama ve Proje çalışmaları yapıldığını belirtti.

Osmaniye için sulamanın önemli olduğunu anlatan Yıldız, “Bunun için 6 adet sulama tesisimiz daha planlama ve proje aşamasındadır. Planlamakta olduğumuz 6 adet sulama inşaatının tamamlanması ile toplam 406 bin 180 dekar arazinin sulanması sağlanacak olup milli ekonomiye 2021 yılı birim fiyatları ile yıllık 665 765 000 TL katkı sağlanacaktır. Bu sulama tesislerinin hizmete girmesiyle birlikte Osmaniye zirai üretimde ülkemizin söz sahibi illerinden biri olacaktır.” dedi.

Osmaniye’mize 2 Baraj ve 2 Gölet Kazandırdık
Akdeniz’in ve ülke tarımının en önemli illerinden biri olan Osmaniye’mizde ziraatın daha da gelişmesi için son 18 yılda kente 62 adet Tesis ile 445 milyon TLyatırım yaptıklarını vurgulayan DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız, ”Osmaniye’de son 18 yılda 2 baraj ve 2 gölet inşa ettik. İnşaatı Devam Eden 1 Baraj ile 142 bin 440 Dekar Arazi Daha Sulamaya Açılacaktır. Diğer taraftan Osmaniyeli vatandaşlarımız ve çiftçilerimizin kalkınması için baraj, gölet ve sulama tesislerinin önemi çok fazla. Dolayısıyla Osmaniye’nin su kaynaklarını değerlendirmek için yeni bir baraj daha inşa ediyoruz. 91,52 milyon m³  su biriktirme hacmine sahip SavrunBaraj’ında inşaat çalışmalarımız devam etmekte olup Barajın tamamlanmasıyla 142.440 dekar arazinin sulanması sağlanacaktır. Ayrıca; Osmaniye İlinde taşkın riskini azaltmak için son 18 yılda tamamlanan 35 adet taşkın koruma tesisi ile Osmaniye şehir merkezi ve 70 yerleşim yeri ile 31 bin 660 dekar arazinin taşkın kontrolü sağlanmıştır. 6 adet taşkın koruma tesisinin de inşaat çalışmaları devam etmektedir.Osmaniye’de son 18 yılda 11 Adet Hidroelektrik Enerji (HES) Tesisi işletmeye alınarak yıllık 488 GWh enerji üretimi sağlıyor, kurulu gücü 150 MW olan bu tesisler sayesinde milli ekonomimize, yalnızca enerji alanında yıllık 250 Milyon TL katkı sunuyoruz” ifadelerini kullandı.  

Yıldız, ülke enerjisine enerji katacak yaklaşık 1.100.000 hanenin enerji ihtiyacını Osmaniye’de kurulu HES’lerle karşılandığını sözlerine ekledi. 

DSİ 6.Bölge Müdürlüğü