Doğanın Cenneti: Başkonuş Yaylası

Kahramanmaraş Orman İşletme Müdürlüğü sınırlarında bulunan Başkonuş Yaylası, başta Sümbül ve Salep olmak üzere birçok endemik bitkiyi bünyesinde barındıran ve göçmen kuşların uğrak yeri olan doğa harikası bir yayladır.

Özel Haber 14.04.2024 16:00:00 0
Doğanın Cenneti: Başkonuş Yaylası

Kahramanmaraş Orman İşletme Müdürlüğü sınırlarında bulunan Başkonuş Yaylası, başta Sümbül ve Salep olmak üzere birçok endemik bitkiyi bünyesinde barındıran ve göçmen kuşların uğrak yeri olan doğa harikası bir yayladır.

Köknar, Sedir, Meşe ve Ardıç ağaçlarından oluşan orman, rengarenk çiçekleri ve endemik bitkileriyle yeşilin tüm tonlarını görebileceğiniz doğal yapısını korurken, geyiklere ve kuşlara da ev sahipliği yapmaktadır.

Başkonuş Yaylası 1987 yılında geyik üretme istasyonu olarak kurulmuş, yıllar sonra geyikler doğaya bırakılmıştır. Çevrede çoğalan geyiklerin yaklaşık 250-300 adet civarında olduğu tahmin edilmektedir.

Başkonuş Yaylası 2011 yılından itibaren özel işletme statüsüne girmiş ve Erdoğanyılmaz ailesi tarafından yönetilmeye başlanmıştır.

Yaylanın giriş kısmı A Tipi Mesire Alanı olarak düzenlenmiştir. Bu alan sınırları içinde Başkonuş Restoran, Bungalov Orman Evleri, Çadır Kamp alanı, Karavan Kamp alanı, piknik alanları, spor alanları, çocuk oyun alanları, ATV, binicilik, kızak gibi aktivite alanları, Özgür Hayvan Bahçesi ve yürüyüş yolları bulunmakta olup, diğer tesislerin yapımı sürdürülmektedir.

Konaklama alanının rakımı 1.325 m civarındadır. Bu yüksekliğin insan sağlığı açısından çok uygun olduğu uzmanlarca belirtilmektedir. Ayrıca, Ardıç, Sedir ve Göknar ağaçlarının ürettiği oksijene, Akdeniz’den gelen nemli havanın da karışmasıyla bağışıklık sistemini güçlendiren sağlıklı bir ortam oluşmaktadır. Yaz ve kış aylarındaki farklı güzellikleri ve tedavi edici güzel havası ile turistler ihtimamla misafir edilmektedir.

Yıllardan beri birçok kanser hastası, doktor tavsiyesi ile burada yaşayarak tedavi olmuş, ve bunlar somut olarak belgelenip tespit edilmiştir.

Başkonuş Yaylası işletmesinin birinci önceliği, doğanın ev sahibi olan hayvanlara ve ormana sahip çıkmaktır. İşletme, doğada annesiz kalmış geyik yavrularına sahip çıkıp; bu yavruların beslenme ve bakım ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Rehabilitasyonunu tamamlamış hayvanlar, eğer doğada yaşamaya hazır ise, doğaya bırakılmaktadır. Sağlık durumu doğaya bırakılmaya hazır olmayan hayvanların bakımı ise, ömür boyu üstlenilmektedir.

BAŞKONUŞ YAYLASI BÜNYESİNDE SUNULAN HİZMETLER

BAŞKONUŞ RESTORAN:
Restoranımız, dünya mutfağının yanı sıra geleneksel Kahramanmaraş mutfağı ile sadece damak tadına hitap etmekle kalmıyor, yayladaki yeni mekanında yarattığı sıcak atmosferle de, et lezzetini 1350 metre rakımda ardıç, sedir ve köknar ağaçlarının ortasında doğa ile iç içe yaşamanın keyfini sunuyor.

ORMAN EVLERİ:
Tüm ihtiyaçlarınız düşünülerek tasarlanmış bungalov ahşap evlerde, dört mevsim doğa ile iç içe olmanın huzuruyla konaklayabilirsiniz. Sabahları ormanın mis kokusu ve kuşların şarkılarıyla gözlerinizi açtığınızda kendinizi hafiflemiş, tüm stresinizi boşaltmış bir şekilde harika hissedeceksiniz.

ÇADIR KAMP ALANI:
Elektrik, su, wc, duş ve güvenlik hizmetleri verilen yaylada, kendi çadırınızla kamp yapabilirsiniz.

KARAVAN KAMP ALANI:
Elektrik, su, wc, duş ve güvenlik hizmetleri verilen yaylada, kendi karavanınızla konaklayabilir, veya işletmenin karavanlarını kiralayabilirsiniz.

MARKET:
İhtiyaç duyabileceğiniz ürünler düşünülerek faaliyete geçirilmiş marketimizden alışveriş yapabilirsiniz.

PİKNİK ALANI:
Doğal kaynak suyu olan temiz bir çevrede, rengarenk çiçeklerle doğayla iç içe piknik yapabilirsiniz. Piknik alanımızda ateş yakmak, orman yangınlarının önüne geçmek gerekçesiyle Orman Bölge Müdürlüğü tarafından yasaklanmıştır.

AKTİVİTE İMKANLARI

* Trekking
Ekoturizm kapsamında yapılan, bölgenin en doğal yürüyüş yollarına sahip Başkonuş Seyir Terası yolunda, Sır Barajı ve şehir manzarasını seyredebilirsiniz.

Konaklama alanından itibaren 4100 m. yürüyerek Başkonuş Yaylası zirve noktasına (1850 m. Rakım) çıkıp, çevredeki muhteşem manzarayı seyrederken bulutların üzerinde olmanın keyfini yaşayabilirsiniz. Kısa, uzun ve orta mesafeli olarak üç ayrı yürüyüş rotası saptanarak misafirlerin performansına göre trekking tercihleri sunulmaktadır. Her an geyiklerle karşılaşıp unutulmaz fotoğraflar çekebileceğiniz trekking rotasının bitiş noktasında da, doyumsuz baraj manzarası sizlere ayrı bir seyir keyfi verecektir. Zirveden önce uğranabilecek1650 m. rakımlı Sersem Yaylası’na uğrayıp leyleklerin göç yolunda konakladıkları yerleri de gözlemleyebilmek mümkündür.

* Atlı safari
* Binicilik eğitimleri
* ATV
* Kızak
* Özgür Hayvan Bahçesi
* Çocuk Oyun Parkı
* Fotoğraf Safarisi
* Yoga, pilates, nefes terapisi, meditasyon imkanları

Başkonuş Yaylası, doğal güzellikleri, çeşitli aktivite imkanları ve benzersiz konumu ile ziyaretçilerine unutulmaz bir deneyim sunar. Bu eşsiz yaylayı keşfetmek ve doğa ile iç içe bir tatil deneyimi yaşamak için Başkonuş Yaylası'nı ziyaret edebilirsiniz.

Derleyen: Ali CİHANGİR