Dünya Lepra Günü kutlanacak

Osmaniye Halk Sağlığı Müdürü Alper Latif Boz, Ocak ayının son Pazarının ''Dünya Lepra Günü'' olarak ilan edildiğini bildirdi.

Sağlık 25.01.2014 08:06:03 0
Dünya Lepra Günü kutlanacak

Osmaniye Halk Sağlığı Müdürü Alper Latif Boz, Ocak ayının son Pazarının  ''Dünya Lepra Günü'' olarak ilan edildiğini bildirdi.

 

Boz, yazılı açıklamasında, hafta boyunca Lepralı kişilerin sorunları tartışılarak çözümler üretileceğini belirtti.

 

Lepra?nın, tanısı kolay, tedavisi kesin, erken tanı konduğunda önlenebilir bir hastalık olduğunu ifade eden Boz, şunları kaydetti:

?Dünyanın geri kalmış ülkelerinde, açlık, yoksulluk, yaşam ve temizlik koşullarının kötülüğü, sağlık hizmetlerinden yeterince yararlanamama, iyi beslenmeme, doğurganlık hızlarının yüksek oluşu, iç savaşlar, sürekli göçler gibi nedenlerle kökü kazınamamaktadır. Bu haftanın amacı, toplumun lepra ve lepralıya karşı oluşan yanlış inançlardan, bilgisizlikten kaynaklardan korkularını önleyerek lepra hastalığının erken teşhis edilmesinin sağlanması, uygun tedavisi ve izlenmesiyle hastaları topluma kazandırmaktır.?

 

Boz, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) verilerine göre, dünyada her yıl yaklaşık 2 bin yeni Lepra vakası tedaviye alındığını belirtti.

 

Lepraya bağlı olarak çeşitli sekel ve sakatlıklar bırakabilen komplikasyonlar geliştiğini ifade eden Boz, ?Ancak etkin tanı ve tedavi yöntemleri sayesinde, günümüzde Lepraya bağlı ağır sekeller önlenebilmektedir. Ülkemizde kayıtlı Lepralı hasta sayısı kümülatif olarak yaklaşık bin 500 civarındadır. Yıllık olarak yeni tespit edilen hasta sayısı ortalama 1-5 vaka dır. Lepralı hastaların ilk tedavileri İstanbul, Ankara ve Elazığ illerinde bulunan Lepra Hastanelerinde yapılır. Ayrıca Deri ve Tenasül Hastalıkları Dispanserleri'de lepralı hastaların takiplerini yapmaktadırlar. Lepralı hastalara ilgili her türlü izleme ve değerlendirmeler hastaların yaşadıkları İldeki sağlık kuruluşlarınca yürütülmektedir. Hastaların tedavi giderleri Sağlık Bakanlığı tarafından ücretsiz karşılanmaktadır. DSÖ Eliminasyon stratejileri arasında en önemli kriter lepra prevalansının 10.000'de 1 vakanın altına indirilmesidir. Ülkemizde DSÖ'nün, lepranın bir toplumda sağlık problemi olmaktan çıkarılması için öngördüğü şekilde hastalık prevalası 10.000'de 1 vakanın altına indirilmiştir. Böylece lepra ülkemiz için bir halk sağlığı problemi olmaktan çıkmıştır.?  Haber Merkezi