?Kadına şiddetle birlikte mücadele etmeliyiz?

Halk Sağlığı Müdürü Dr.Latif Boz, aile içi şiddetin günümüzde önemli bir halk sağlığı sorunu olarak değerlendirildiğini belirtti.

Sağlık 27.11.2013 08:03:35 0
?Kadına şiddetle birlikte mücadele etmeliyiz?

Halk Sağlığı Müdürü Dr.Latif Boz, aile içi şiddetin günümüzde önemli bir halk sağlığı sorunu olarak değerlendirildiğini belirtti.

 

Boz, yazılı açıklamasında, aile içi şiddete maruz kalarak başvuran kadına tıbbi bakım ve tedavi hizmetleri verildiğini bildirdi.

 

Kadına karşı şiddetin sona ermesi için çalışma yapıldığını ifade eden Bozi şunları kaydetti:

?Tokat atma, vurma tekmeleme ve dövme gibi fiziksel saldırı fiilleri, sindirme, sürekli küçük düşürme ve aşağılama gibi psikolojik taciz, cinsel ilişkiye zorlama ve diğer cinsel zor kullanma biçimleri, bir kimseyi ailesinden ve arkadaşlarından uzaklaştırma, hareketlerini gözleme ve bilgi yada yardıma ulaşmasını kısıtlama gibi fiziksel, cinsel, sözel ve ekonomik yönden kontrol etmek şiddet olarak tanımlanan davranışlardır. Aile içi şiddet günümüzde önemli bir halk sağlığı sorunu olarak değerlendirilmektedir. Çünkü aile içi şiddet; yetersiz beslenmeye, kronik hastalıkların artmasına, madde bağımlılığına, beyin travmalarına, kronik ağrıya, korunmadan cinsel ilişkiye girmeye, jinekolojik problemlere, düşük ağırlıklı çocuk doğumlarına, anne ölümlerine, intiharlara neden olmaktadır.

Şiddet mağduru ve risk altındaki kadınlarda depresyon, organik nedeni olmayan ağrılar, bayılmalar, uykusuzluk, yoğun korku, değişikliklerden kaygı duyma sık rastlanan belirtiler olarak bildirilmektedir. Aile içi şiddet bir sağlık sorununun olmasının yanı sıra aile içindeki diğer bireyleri ve çevreyi de etkilediğinden aynı zamanda toplumsal bir sorundur. Ayrıca adli mercilere yönlendirme yapılarak, kadın farkındalığının artırılmasının yanı sıra başına gelebilecek riskli durumlar konusunda bilgilendirilme yapılarak, kadın gerekli durumlarda baroların kadın kollarına ve Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü bünyesinde verilen hizmetlere yönlendirilerek, 4320 sayılı Ailenin Korunmasına Dair Kanun hakkında kısa bilgi verilip, kadına tüm seçenekleri konusunda ayrıntılı bilgi verilmektedir.? Haber Merkezi