Organ bağışı önemlidir

Osmaniye Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Cingöz, bağışlanmış bir organın, başarılı bir nakilden sonra, gerçek bir yaşam armağanı olduğunu söyledi.

Sağlık 11.11.2013 08:10:20 0
Organ bağışı önemlidir

Osmaniye Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Cingöz, bağışlanmış bir organın, başarılı bir nakilden sonra, gerçek bir yaşam armağanı olduğunu söyledi.

                       
Tedavisi sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıkların tüm dünyanın olduğu gibi Türkiye'de de önemli sağlık sorunlarından biri olduğunu belirten Cingöz, organ ve doku nakli bekleyen hastaların sayısının her geçen gün artmakta olduğunu ifade etti.

Ülke ekonomisi ve işgücünde ağır kayıplara yol açan söz konusu organ yetmezliklerinin önemli bir sağlık sorunu olarak gündemdeki yerini korumakta olduğunu vurgulayan Cingöz, organ bağışı ve nakli sayılarının artırılmasının Bakanlığın öncelikli hedeflerinden olduğunu söyledi.

ORGAN BEKLEYEN HASTALARA YAŞAMA ŞANSI VERİN
Dr. Mehmet Cingöz şöyle dedi: "Organ nakli; Tedavisi mümkün olmayan hastalıklar nedeniyle görev yapamayacak derecede hasar gören organların yerine, canlı veya ölüden alınan yeni, sağlam organın konularak hastanın tedavi edilmesidir. 03.06.1979 tarih ve 2238 sayılı yasa gereği ; organ bağışı yapılabilmesi için 18 yaşını doldurmuş olmak ve bu dileğin iki tanık huzurunda sözlü olarak yapılması, ayrıca bunun bir hekim tarafından tasdik edilmesi yeterli olacaktır. Bunun için en yakın sağlık kuruluşuna başvurarak ?Doku ve Organ Bağışı? Kartınızı alabilirsiniz. Organlarımızın alınması işlemi, konunun uzmanı doktorların bulunduğu Sağlık Bakanlığı ve Üniversite Hastanelerinin Organ Nakil Merkezlerinde gerçekleştirilir. Organ bağışında bulunduğunuz takdirde organ bekleyen hastalara yaşama şansı verebilmeniz için ?Bağış Belgenizi? bir kimlik gibi sürekli yanınızda bulundurmanız ve bu konuyla ilgili olarak yakın akrabalarınıza bilgi vermeniz gerekmektedir."

BİR ÇOK HASTA ORGAN BAĞIŞI BEKLERKEN ÖLMEKTE
Sağlıklı her organın bağışlanabileceğini vurgulayan Cingöz, "Ülkemizde; kalp, kalp kapağı, akciğer, böbrek, kıkırdak, Tendon, Üst Solunum, Ekstremite, Kemik, İnce Bağırsak, Üst Sindirim Yolları, Kas Dokusu, Yüz ve Saçlı Deri, karaciğer ve pankreas gibi organlar,, gözün kornea tabakası ve kemik iliği gibi dokular başarı ile nakledilmektedir. Bir kişi organını bağışlayarak birçok insana yaşama şansı verebilir. Birçok hasta bağışlanacak bir organ için beklerken ölmektedir. Bağışlanmış bir organ, başarılı bir nakilden sonra, gerçek bir yaşam armağanıdır. Organ bağışı ile yaşam armağan etmektesiniz, bu nedenle tüm vatandaşlarımızı organ bağışına davet ediyoruz." dedi. İbrahim Emül