Gebeli çınarı tarihe tanıklık ediyor

Osmaniye nin tarihi simgelerinden biri olan yaklaşık 200 yaşındaki Gebeli Çınarı yıllara meydan okuyor.

Özel Haber 3.06.2013 09:03:47 0
Gebeli çınarı tarihe tanıklık ediyor

Osmaniye nin tarihi simgelerinden biri olan yaklaşık 200 yaşındaki Gebeli Çınarı yıllara meydan okuyor.

Gebeli Mahallesi meydanında bulunan 40 metre yüksekliğinde, 2 metre çapına sahip 2 asırlık ağaç, 1997 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından korunması gereken tabiat varlıkları kapsamına alındı.

Çınar ağacının gölgesinde, mahalle sakinlerinin yanı sıra kente gelen bakanlar, genel başkanlar ve turistler de dinleniyor.

Gebeli Mahallesi sakinlerinden Emekli Öğretmen Mehmet Berk (57), baharın gelmesiyle vaktinin çoğunun çınarın gölgesinde dinlenerek geçirdiğini anlattı.

Çınarın hikayesini babasından dinlediğini belirten Berk, çınarı 1800’lü yıllarda 4 kardeşin diktiğini ve ağacın yakınından su kanalı geçtiği için çınarın heybetli olduğunu söyledi.

Osmaniye Belediyesinin 4 sene önce çınarın etrafını restore ederek park yaptığını kaydeden Berk, şöyle devam etti:

“Eskiden bayramlar hep bu çınar altında kutlanırdı. Burası çok sayıda büyüklerimizi ağırladı. Bakanlar, başbakanlar dahi zamanında buraya geldi gitti. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, eski başbakanlardan Tansu Çiller,  CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da gelip çınarın altında vatandaşlarla çay içti.”

Yazın geç saatlere kadar insanların serinlemek için çınarın altında vakit geçirdiğini belirten Berk,  “Sabah ailesiyle gelerek kahvaltı yapanlar bile var. Tarihi Gebeli çınarının gölgesinden daha çok insanlar gelip geçecek. Bizim mahallemiz çınarı ile meşhur. O yüzden hepimizin yanında ayrı bir değeri var. Hem tarihi değeri hem de görünümü ve ihtişamı ile çınarımızla gurur duyuyor ve ona gözümüz gibi bakıyoruz. Zamanında babalarımız nasıl bizlere öğütlediyse bizde çocuklarımıza çınarı korumaları için öğütte bulunuyoruz” şeklinde konuştu.  Ümit Kahrıman