Kedisi doğum yapan 112’yi arıyor

Günün her saati ücretsiz sağlık hizmeti veren 112 İl Ambulans Servisi ekipleri, aldıkları ilginç, asılsız ihbarlar nedeniyle, gerçek vakalara gecikerek zor zamanlar geçiriyor.

Özel Haber 19.02.2013 11:32:48 0
Kedisi doğum yapan 112’yi arıyor

Günün her saati ücretsiz sağlık hizmeti veren 112 İl Ambulans Servisi ekipleri, aldıkları ilginç, asılsız ihbarlar nedeniyle, gerçek vakalara gecikerek zor zamanlar geçiriyor.

 

112 acil servis hattının arayarak görevliye evlenme teklifi edenler, taksi isteyenler, lokanta telefonu soranlar, cep telefonunu denemek ve bebeğine isim koymak için arayanların yanı sıra, kedisinin doğumunu ‘kızım doğum yapıyor’ diye ihbar edenler bile var.

 

Sağlık İl Müdürü Dr.Mehmet Cingöz, Osmaniye 112 İl Ambulans Servisi Başhekimliği, Komuta Kontrol Merkezine son bir yılda 547 bin ihbar olduğunu, 282 bin 367 ihbarın asılsız ve gereksiz olduğunun tespit edildiğini belirtti.

Yeni doğan bebeğe isim koymakta anlaşamayan çiftlerin 112’yi aradığını söyleyen Cingöz, şu bilgileri verdi:

 

‘’İşe gideceği servise yetişemeyerek geç kalan ve ücretsiz olduğu için 112’yi arayarak personelden taksi çağırmasını isteyenler, yeni bir cep telefonu almak veya satmak isteyenler telefonu denemek için çağrı merkezimizi arıyor. Okey oyunu oynarken ‘açayım mı, okey mi döneyim’, batak oyunu oynarken de ‘İhaleye gireyim mi, kaç mı diyeyim’ gibi soruların geldiği çağrılarla karşılaşıldı. 112’yi arayarak, ‘Bebeğimizin ismini ne koyalım’ diyenler oldu. İhbar üzerine doğum eylemi için bir köye giden ekibimiz, doğum yapanın bir kedi olduğuna şahit oldu’’

 

Gereksiz çağrıların, acil servis ekibinin müdahale etmesi gereken gerçek vakalara ulaşmasını aksattığını ifade eden Cingöz, 112’nin sadece acil vakalarda aranmasını arzuladığını belirtti.

Cingöz, şöyle devam etti:

‘’Son bir yıl içinde 112 İl Ambulans Servisi Başhekimliği Komuta Kontrol Merkezinde 547 bin 500 çağrı yani günlük ortalama bin 500 çağrı geldi. Bu çağrılardan 265 bin 133 tanesi değerlendirmeye alındı. Kalan 282 bin 367 çağrının ise gereksiz çağrı olduğu tespit edildi. Bütün bu asılsız ihbarlar personelimizin işini zorlaştırdığı gibi sağlık hizmetlerinin adil, hızlı, güvenilir ve kesintisiz olarak çalışma ilkesini sekteye uğratıyor. 24 saat ambulans hizmeti verirken, gereksiz ihbarlar bizim en fazla karşılaştığımız sorunlardan bir tanesi. Acil müdahalelerde, zaman çok önemli olduğundan asılsız ihbarlar bizlere zaman kaybına uğratıyor. Vatandaşlarımızın 112’yi sadece acil vakalarda aramalarını arzuluyoruz.’’

 

-Doğum yapan kedi çıktı-

112 Komuta Kontrol Merkezi görevlisi Semra Şahin, ekip arkadaşlarıyla yaşadığı ilginç vakalardan bahsetti.

Evlenme teklifi alan arkadaşlarının olduğunu söyleyen Şahin, şunları kaydetti:

‘’Acil vakaların dışında acil olmayan ve ilginç vakalarla da karşılaşıyoruz. Geçtiğimiz günlerde gelen bir doğum eylemi olayına ekiplerimiz gittiğinde doğum yapanın kedi olduğu anlaşıldı. Kedi için çağrıldığımızı öğrendik. Diğer bir doğum vakasında ise ekiplerimiz ihbar üzerine gece saat:02.00’da bir köye gidiyor. O köyde hamile birisinin olmadığını öğreniyoruz. 112’yi arayanları tekrar aradığımızda gidip gitmeyeceğimizi öğrenmek için aradıklarını söylediler. Bütün bunların yanın da 112’yi arayarak evi yılan bastığını söyleyenler, yeni doğan bebeklerine isim koymak için arayanlar dahi oluyor’’ Gerçek vakaların yanı sıra çalışanları meşgul eden ihbarların da olduğunu belirten Mehtap Tilki, ‘’Cep telefonunun ‘puk’ kodunu isteyenler, ‘pin’ kodunu kaybedenler, ‘alo sesim geliyor mu?’  diyerek cep telefonunu denemek için arayanlar, saat kaç diye arayanlar, evlenme teklif edenler, lokanta telefon numarası isteyenler oldukça fazla. Bunlar gerçek vakalara ulaşmamızı engelliyor’’ dedi.  Ümit Kahrıman