Soğuk hava üreticinin yüzünü güldürüyor

Soğuk ve yağışlı hava, Osmaniye`nin Kadirli ilçesinde, ıspanak üretimi yapan çiftçilerin yüzünü güldürüyor.

Ekonomi 6.02.2013 10:50:20 0
Soğuk hava üreticinin yüzünü güldürüyor
Ziraat Odası Başkanı Hanifi İspir, yaptığı açıklamada, her yıl ortalama 10 bin dönüm alana ekilen ıspanağa, havaların soğumasıyla birlikte talebin arttığını ifade etti.
İspir, Aralık ayında hasadına başlanan ve sezona kötü bir başlangıç ile kilosu 20 ile 30 kuruş arasında satılan ıspanağın, ülke genelinde etkili olan soğuk hava nedeniyle son günlerde kilogram fiyatının 50 ile 60 kuruşa çıktığına dikkat çekerek, şunları kaydetti:
``Hasadından bu yana havanın sıcak gitmesi nedeniyle ıspanak, İç Anadolu ve Ege Bölgesi başta olmak üzere bazı yörelerde de ekilmeye başlandı. Bu da talebin azalmasına neden oluyordu. Şuan da ise soğuk ve yağışlı hava nedeniyle Türkiye`nin ıspanak ihtiyacının yüzde 50`den fazlası Kadirli bölgesinden karşılanıyor. Geçen yıla göre bu yıl ıspanağın kilosunda artış var. Tarlada çalışan işçiler 27 TL alırken, şehrin ortasından geçen Savrun Çayı`nda, yıkama ve paketleme işinde çalışanlar ise 35 ile 50 TL`den günlük geçimini sağlıyor`` dedi.
20 yıldan bu yana çiftçilik yapan Hasan Söyler ise sezona kötü başlamalarına rağmen şuan yüzlerinin güldüğünü ve Türkiye ıspanak ihtiyacının yaklaşık yüzde 70`inin Kadirli`den karşılandığını söyledi.
Söyler, hava şartları nedeniyle tüketiciye ıspanağın ulaştırılmasında sıkıntı yaşamalarına rağmen zorda olsa taleplere cevap verdiklerini belirtti.
Çavuşluk yapan Abdullah Topalak ise her gün 25 işçisiyle birlikte sabahın ilk ışıklarıyla tarlaya gelerek topladıkları ıspanağı Türkiye`nin çeşitli yerlerine gönderdiklerini belirterek, ülke genelinde etkili olan soğuk ve kar yağışı nedeniyle Türkiye`nin ıspanak ihtiyacını karşılamak için büyük çaba gösterdiklerini ifade etti.
5 çocuk annesi Eşe Köse de sabah ezanı ile yola koyulduklarını ve çocuklarının rızkını kazanmak için yağmur çamur demeden çalıştıklarını anlattı.
Menderes Özat